Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu
52 ДОЛМА
беру под прозорима у топлој леји у току раног пролећа. А, може да се претходно произведу младе биљке у топлом простору нг исти начин, као што се производи расад Диња и Краставаца, па пресади напоље кад време отопли. Да би се добио благовремено лепо развијен расад Долме, треба да се сеје за 6 недеља раније од редовног времена сејања напоље, а то је прва половина Фебруара месеца. Или, може и раније, ако се спреме т. зв. „грејани оџаци“.
Грејани оџаци за рану производњу Долме треба да буду шири и дубљи, да би могли већу количину топлог ђубрета да приме и да осигурају нужну топлоту усеву, док је још земља хладна. У том случају мора да се ископају најмање ! м. широке и 80 сјм дубоке рупе и крајем Марта напуне свежим коњским ђубретом, које треба угазити и набити тако, да у рупи остане још места за 15 с/м дебео слој плодне црне земље.
У, на тај начин спремљени оџак, може да се посаде биљке Долме још у првој половини Априла, али морају се покривачима бранити од хладног времена и хладних ноћи.
Пред наступањем јесењих мразева, морају се обрати сви плодови Долме, јер су осетљиви на хладноћи. Крупни, развијени плодови, који нису још сазрели, може да се сачувају до дубоко у зиму, ако им се кора закречи и оставе на слами и у простору, на ком не мрзне.
Долме дају принос око 40.000 кгр. на 1 ха. земљишта.
Сорте: Саловка енглеска, са дугачком врежом. Плод бео, ваљкаст, са десетак уздужних испупчених ребра. Месо мекано, упоређује се са салом, отуд долази назив „Саловка“. — Дугачка Долма, са врежом, Плод бео, дугачак. без или са једва приметним ребрима, на доњем крају нешто задебљан. Употребљавају се млади плодови, док су ситни за пуњење, а кад се развију до пополовине крупноће, готове се резави и сечени. — "учава бела, без вреже. Плодови бели, танки и дугачки, на доњем крају мало задебљали. Док су млади, употребљавају се за пуњење „тиквица“, а када се развију до половине редовне крупноће, справљају се сечени и резани. — ЉБрагилијанска црна, са врежом. Плод крупан, ваљкаст, са уздужним ребрима, у незрелом стању кора загасито зелена, а кад сазре пожути. Месо жуто, дебело и веома слатко, за то се назива још и „шећерна тиква“. Има још и ту одлику, да се у остави добро држи. — Талијанска Долма, са дебелом и врло кратком врежом. Плод танак и дугачак, загасито зелене боје са жућкастим шарама. Употребљава се и бере задебљао плодник са једва отвореним цветом, који зготовљен на разне начине, служи као веома нежно и укусно поврће. — Триполишанска чучава Долма, без вреже. Плод загасито зелене боје, дугачак, ваљкаст, код дршке