Pozorište

ПРИЗОР. 4.

Ђурађ, Мурат и Челебија.

Ђурађ. Ти ми сад, царе, хајде у дворе, Тамо ће лепо да те удворе!

(Ђурађ, Мурат и Челебија одлазе кроз лева врата.)

Збор (у цркви.) Хвалимо тебе небесни оче, Хвалимо. вилу имена твог, Хвалимо земљу, хвалимо небо, Једини ти си превечни бог! Што је на земљи, што је на небу. Све је твог благог хотења строј, Небеса, звезда, створова твојих Не може човек докучити број! Хвалимо тебе, небесни оче, Хвалимо вилу имена твог, Хвалимо земљу. хвалимо небо, Једини ти си превечни бог!

ПРВИ В ОР ::5. (Ђурађ долази кроз лева врата.) ђурађ.

Старост ми већем тело обара, Малаве'о већ је живота строј,

175 ~~~

Своро ће земљу оставит" грешну Потрошен ево живот ми мој! Краене ли наде у срцу овом Диз'о се често срчани плам, Кад сам ко отац дечицу глед'о, Бејах тад сретан, не бејах сам! Сада тих нада, чаробних, слатких, Одлете задњи, умилни сан, Синова немам, остаде пуста Очинска душа, очински стан! Ко ли ће оцу у помоћ доћи, Аво му буде потребна моћ2! Ко ли ће оцу велопити очи, Ако га стигне самртна ноћг Ко ли ће круни деспота Ђурђа, Дигнут из нова велики сјај 2! Ко ли ће земљи помоћи тужној, Аво пропишти у њојзи вај2! Синови елатки — горке ли среће! Више вас Ђурађ видети не ће! Срце ми пуда са бола тог!

(Ђурађ полази тешко забринут у цркву.)

Збор (у цркви.)

Једини ти ви превеани бог!

(Завеса лагано пада. Свршетак прве радње,)

ог штети»

(8

"ОРПОКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ.

(„Ловудска сиротица“) приказана је у понедеоник 9. априла по други пут.

Овај комад не само да је савршеније представљан овога, пута, него пређе; већ је то била у опште једна од најбољих представа у овој сезони. Џена (бСајевићка) и први пут беше хвале вредна, али је сад још с већом поузданошћу и одмереношћу извела свој задатак. — бСајсвић (Рочестер) је, као уман предетављач, послушао глас критике, па је сад одговорио потпуно карактеру рочестрову те тим произвео опште задовољство. Ридова (Маринковићка) није била слаба здравља, као оно пређе, него нав је свом снагом и уметношћу својом изнела на углед особу коју представљаше. Клеренсова (Маринковићева) беше и безбрижнија и сигурнија, но први пут, Кад још додамо, да су и сви остали савршеније свој улог допринели, онда је јасно да представа тога вечера беше складна целина. По томе је оправдана она реченица у почетку овога извештаја, да то бешеједна од најбољих представа, ове сеззне, и некаје свима што суделсваху хвала на задовољетву и уживању, које нам причинише на благ дан. Б.

КЊИЖАРСТВО.

% (Књижара браће Јовановића) у Панчеву издала је до сада два списка својих књига на распродају. Да ти списци буду што потпунији ваљало би, да се вредним подузимачима редовно саошптава излавак сваке књиге, повременог списа, мапе, слике или музикалије, како би њихов књижарски рад свима тима делима за времена могли посветити и тиме на узајмном књижевном пољу српеко-хрватском с коришћу могли радити. Ако тако не узраде наши књижевници и издаваоци наших дела, тоће остати многа дела непозната и самим књижарима, а то је најтамнија страна наше трговине се књигама.

О ЛИН ТАИНЛИ езЕ:

% (Добар одговор новаца вреди). У некаквој кавани седело је једно десетак људи говорећи о политици. Кад су они били у најлешпој беседи ето ти им неког омладинца на врат, па се одма упусти у разговор. Један старији човек из тога друштва рећи ће на то омладинцу „Ђути, молимте, у твојим годинама био сам још магарац!“ — на то ће му омладинац да рече: „Ао, чико да вечне у вас младости!“

Издаје управа српског народног позоришта.