Pozorište

Њ

7

2 о

—Боеооу 85 ерсбљеј—

Полит-Десанчић; Јован Ђорђевић у Београду (са замеником Ф. Обркнежевићем); и Јован Бошковић у Београду, (са замеником А Сандићем). П. У економском одсеку: Ћира М. Попопић, Александар Адамовић, Мита Кода и Ђура Стојковић.

Сви ови чланови бирају се на ново, а на

· место умрлог Илије Ползовића бира се Коста

Рајић за заменика дру Јовану Суботићу. Бр. 9. Управни одбор под бр. 80. — У. 0. 0. г. подноси прорачун за српско народно позориште од 1. маја до 31. декембра ог.и прорачун за целу годину 1886. По. првом прорачуну износио би: 1. Приход позоришне дружине 14.880 2. 99 н. з централне управе 2.249 Ф. 54 н.

(вера 16.150 89 1

На

П. Потреба позоришне дружине . 14.881 Ф. централне управе 2282 Ф. (овева ЕДО ле Кад се одбије потреба од прихода, остаје сувишка 11 Фор. 38 новч. По другом прорачуну за годину 1886. износио би:

7

1. Приход позоришне дружине 21.820 Ф.| централне управе. . 3.606. н. Свега 25.0062. 11 н. П. Потреба позоришне дружине . 22.890 Ф. - централне управе 9108 ,„ —

Свега 24.998 Ф. —

Кад се одбије потреба од прихода, показује се сувишка, 13 Фор. !1 новч.

Подносећи оба ова прорачуна скупштини на одобрење, јавља уједно управни одбор, да је позвао Д. Ружића, да и даље врши управитељеке дужности, но да је он одлучно одговорио, да ту дужност, која му јако смета његовом глумачком напредовању, а и због неприлика, које му се са више страна чине, више не може обављати, али да је вољан овом народном заводу и даље послужити по силама својима као глумац и редитељ.

Према томе стању ствари, а и према стању Фонда позоришног и по свеетраном испитању наших позоршиних и новчаних прилика, нашао 1 управни одбор у интересу самог позоришта за

најбоље, да предложи екупштини, да се Димитрију Ружићу, као редитељу, повери глумачко-уметничка страна управе, а за административноекономну струку да се постави деловођа са годишњом платом од 300 Фор. и да му се одреди у име путнога трошка и дневница 160 Фор. Обе те своте стављене су и у прорачун.

Одношаји редитеља и деловође једног према

|другом и према управном одбору, као и њихов

делокруг одредио би се посебним статутом.

'На место деловође да се распише стечаји да се од њега тражи кауција у износу годишње му плате,

Оба предложена прорачуна одобравају сем управни се одбор упућује, да их се у свему придржава.

Предлог о подели управе између редитеља и деловође и о постављању деловође усваја се у целости и управни се одбор упућује, да га извртии.

Дојакошњи управитељ Д. Ружић умољава се, да до избора деловође води као и до сада управу над позоришном дружином.

Бр. 10. Управни одбор под бр.19. — У. 0. о. г. подноси на одобрење правила за глумачки пенсиони Фонд и јавља, да је том пенсионом Фонду ударио темељ још године 1812. подначеоник друштвени г. А. Хаџић, који је за оснивање тога Фонда поклонио 500 Фор., који су му одређени били у име награде за бесплатно обављање привремене управитељске дужности.

Осим тога даване су и две представе у корист том Фонду, и то једна у Вршцу 27 дек. 1884., а друга у Панчеву 19 марта 1882. Представа у Панчеву донела је 126 Фор. чиста прихода и та је свота управном одбору и послата, а чист приход од представе у Вршцу исноси 115 •. 40 н., али месни одбор вршачки није ту своту још овамо послао, ма да је на то позван био.

Према томе пенсиони глумачки Фонд изнови сада 141 Фор. 40 н. што ће да се посебно води, и у тај Фон улазиће и сви добровољни прилози, годишњи прилог из прорачуна, завештаји, приходи од представа, проценти од глумачких плата и сваковрсни други прилози, који ее на ту цел одреде.

Узима се на повољно знање, а у скупштини прочитана правила одобравају се и гласе овако:

„Правила за пенсиони фонд

за чланове српског народног позоришта у Новоме Саду.

1. Оснива се пенсиони Фонд за чланове српске народне позоришне дружине у Новоме Саду.

Фонд овај својина је „Друшта народно позориште.“

Фондом тим рукује управни одбор „Друштва за српско народно позориште.“

за српско

(Свршиће се.)

> =>) >

= 4