Pozorište

>

и =-

„Јован. (Весело). А ја велим, да је садашњи војвода уранио јутрос још пре зоре

и отишао у лов, па да се сад славно вра- |

ћа са шљуком.

Свештеник. Господин војвода.

Јован. Шта, зар ме још једнако 30вете тако 2 Каке су сада прилике, не смем се више тако звати, нити коме допустити, па ни вама, стари мој пречасни учитељу, да ме велича поносним надевом војводиним, мене, који живи као пуки сељак. С тога ме зовите, као п свако други, само господином Јованом.

Свештеник .Господином Јованом Шта2 Ја 2 Не, то никако не може бити! Зар вл нисте пер, нисте ли војвода 2

Јован. (Окидајући ловачки алат). Некад сам био, но сад сам само господин Јован, јер откако ми је отац погубљен и откад се као ускок, далеко од своје домовине, патим спротињом, ма да имам поносито име, запознао сам, мој господин-попо, шта је то сујета,

Свештеник. "Тек не поричете, да властела нема никаких права.

ован. 'Го не; али кад сам добро раз-

"мислио, нашао сам, да свако право задаје двоструку дужност. Свештеник. (0, врли пријатељу! Сад 'меп неће ништа задржати, да вас, као „некад у вашем детињству, не зовем својим драгим дететом! Је ли слободно 2

„Јован (рукујући ве е њим). Од свег срца!

Свештеник. На чем немам све да вам захвалим 2 Кад се пре трп месеца вратих са својом синовицом из прогона скоро босоног. Јован Узех вас к себи. Чудна чуда! Та кућа је доста велика !

Свештеник. И узесте на се бригу за нас, а овамо сте сами спромашни.

Јован. И то ми је опет заслуга! Га и сух је хлебац слађи, кад га човек с ким подели. Али зашто сте се ви, господин попо, тако задубили у мој родословг Да не ћете откуда да видите, колико имамо колена у родуг

Свештеник. Не! Хоћу да прославим ваше име, — зар то није велика п смела мисао! — па бирам ког од многих дедова ваших, да изаберем за јунака новој жалосној пгри.

(Наетавиће се.)

ЛИСТИЋИ,

СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ.

# (Српска народна позоришна) дружина стигла је у Нови Сад 20 дец. о. г. Она је дошла из Сомбора, где је имала за два месеца дана преко 500 Фор. дефицита, те је морала свој рад тамо прекинути, да не би још и горе прошла. Овде је скупљање претплате веома повољно испало: на једну представу долази нешто мало више од сто Форината Још нека добро испадну и предетаве ван претплате, па ће Нови Сад и опет осветлати себи образ и одгонити баука сваког поришта — тај дерни дефицит.

Прва представа овде биће други дан Божића, и том приликом даваће се нов комада: „Наши сељани,“ позоришна игра из народног живота у 3 чина, с певањем, од М. Поповића, музика од дра Ј. Пачуа.

У позоришној дружини, од како је последњи пут овде била, више је од половице нових чланова. Од старих суту: г.г. Драта Ружићка, Ј.

| Добриновићка, 1. Хаџићева, Д. Ружић, П. Сте|паћ, ПЦ. Добриновић, М. Марковић и С. Ђурђевић. Нови су чланови : г. г. С. Вујићка, М. Максимовићева, 3. Милојевићка, С. Бркићева, Д. Бандобранска, С. Миљковићка, Д. Николићева, В. Миљковић, А. Милојевић, А. Десимировић, К. Васиљевић, М. Банић, М. Петровић, В. Димитријевић и Ст. Кеетерчанек.

# (Недељни ред позоришних представа.) У четвртак 26. децембра први пут: „Наши сељани“. Позоришна игра из народног живота у 8 чина, е певањем, написао М. Поповић, музику саставио Др. Ј. Пачу. — У петак 27. децембра: „Избирачица.“ Шаљива игра у 8 чина, е певањем, од К. Трифковића. — За тим с новом поделом узога први пут: „Марко Краљевић и Арапин.“ Јуначка по30ришна игра у 8 чина, с невањем, написао А Николић, музика од И. Шлезингера. — У недељу 99. децембра: „Сеоска ло.а.“ Позоришна игра у 8 чина, с певањем, написао Е. Тот, превео и за

722