Pozorište

ЗАР Н и а ЕФ „+

ЈИ НЕ ИН ЛАВ 5 ИЦ 6 па О АМА УВ

ф

Истина, ја се нисам уморио у том послу, који сам увек по доказаној потреби вршио с љубављу и оданошћу; ал ипак мислим, да би било време, да се нађе как-

209

ње

ва млађа снага, која ће ме моћи заменити, а ја Ку и саветом и радом потпомагати сваку управу, која буде радила у правцу, који је искуство од 35 година освештало.

ГЛАВНА СКУПШТИНА

„ДРУШТВА ЗА СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ“ 81. АВГУСТА (12. СЕПТЕМБРА) 1896.

| Председава: др. Лаза Станојевић, начеоник друштвени. Бележи: Сава Петровић, секретар.

Присутни чланови : Подначеоник и управитељ А. Хаџић, др. Емил Гаврила, Влада Стратимировић, др. Лаза Секулић из Карковаца, др. Милан Савић, др. Илија Огњановић, благајник Данило Манојловић, Мита Топаловић и Петар Кранчевић, као заступници панчевачког српског црквеног певачког друштва из Панчева, Стеван П. Крецул, као заступник земунског добровољног позоришног друштва из Земуна, Светозар Савковић, др. Јован Велимировић, др. Сима А. Ћирић, др. Бранислав Станојевић, као заступник српске новосадске читаонице из Новог Сада, Пера Матић, као заступник српског читаоничног певачког друштва из Новог Сада, Милош Николић, Ђорђе Т. Мијатовић, Фискал др. Илија Вучетић, др. Александар Кода, др. Михаило Џолит-Десанчић, др. Милан Давидовац, Бура Стојковић, Јован Грчић, Душан Јовановић, др. Милан А. Ћирић и Филип Оберкнежевић.

1. По предлогу председника друштвеног изашиљу се, пре отварања скупштине, ради оверења присутних чланова ови чланови: Др. Лаза Секулић, Мита 'Гопаловић и Борђе Т. Мијатовић.

Др. Лаза Секулић после неколико минута извештава у име вериФикационог одбора, да сви у овом записнику забележени чланови имају право гласа на овој скупштини. На основу тога извештаја и пошто је по уставу друштвеном довољан број присутних чланова за решавање — отвара председник скупштину у 10 сахата пре подне и поздравља присутне чланове добродошлицом. 2. Председник јавља, да је на реду извештај управнога одбора о годишњем раду своме и о стању српског народног позоришта. Тај извештај прочитан је у скупштини у целини и гласи овако:

(Тај извештај штампан је у 48. и 49. броју „Позоришта“ о. г.)

Извештај 'управнога одбора узима се одобравајући на знање.

А по предлогу члана Дра Емила Гавриле решава се:

1. да се упути управни одбор, да учини покушај, да се скупштина друштвена држи у време кад буде и матичина екупштина, и то дан пре или дан после матичине; и

9, да се управни одбор упути, да од чланова српске народне позоришне дружине одбија 39/, од плате им за корист пензионог глумачког Фонда, да би се тај Фонд умножио и порастао. Глумци да се приморају на уплату та 3 процента. Према томе преиначује се одлука прошле скупштине друштвене, донесена у тој ствари под бр. 10/7. С. ех 1895, а одржава сеу крепости одлука екупштинска под бр. 18. Т. А. ех 1894.

Не прима се пак предлог члана дра Емила Гавриле, да се сви извештаји за екушштину штампају и на 8 дана пред екупштину члановима разашљу.

8. Председник и начеоник друштвени др. Лаза Станојевић, пре него што се приступило трогодишњој обнови часника друштвених, чита опширан извештај о раду и стању српског народног позоришта за последњих 15 година, т. ј. од године 1881.

=>

+

1