Pozorište

де

Управни одбор био је умолио овдашњи магистрат представком, да допусти да позор. арада може постојати, док се не назида ново позориште или друга каква зграда за представе, а учиниће се нужне преинаке на згради. Но та је представка одбијена, јер је истекао уговор, те је магистрат наредио, да се позор. зграда мора рушити за 30 дана. И тако се с тешким срцем морало приступити рушењу те зграде. За откуп материјала и рушење добивено је 2500 Фор., и од продатих ствари још 250 фор., а повеле се продало још ситнијих етвари.

За тим је обећао г. Лаза Дунђерски, да ће назидати ново позориште у дворишту евоје пе" у гостионици „код царице Јелисавете“ — што је касније и учинио.

Исплатили су позоришту давно завештане капитале: 1. Бивши в. кикиндски дистрикт завештај од 5000 Фор.; — 2. Варошка општина у Сомбору 2251 Фор., 20 н;; и 3. Варошка општина у Новом Саду 1000 Фор. — Све је то издано под камату.

У споразуму са наследником пок. Гавре Јанковића из Арада Борђем Лукићем продат је Филоксером заражен виноград Јанковићев у Ђороку. Добивено је за исти 2820 фор., од чега је исплаћено 1000 Фор. дуга ва куће Јанковићеве, а остатак од 1820 Фор, припао је Фонду позоришном, пошто се г. Ђорђе Лукић великодушно одрекао свога права ужитка прихода од те своте у корист позоришту, на чему му је изречена захвалност.

Изаслана је депутација на прославу 50 одишњице Јована орђевића 12. (24.) априла 1892. под вођењем А. Хаџића

Пошто преговори ради куга позор. гардеробе и прибора из оставине пок. Јована Наке нису имали успеха — то је решено, да се гардероба попуни ти обнови према друштвеним средствима. Набављено је најпре српеко нар. историјско одело, па за тим се непрекидно сваке године троше на ту цел повеће своте.

" Управитељу Д. Ружићу изјавила је скупштина захвалност на 12-тодишњем вршењу управитељске дужности, и исти је изабран за почасног члана овог друштва,

ми

а уједно му је подељен и наслов почасног управитеља.

Године 1893:

Паја пл. Јеремић из В. Кикинде приложио је у име чланарире још 100 Фор., тако да његова до сад уплаћена чланарина износи 200 фор.

Пок. Александар ил. Трифунац Батфански завештао је легат од 200 фор. који је исплатио адв. др. Милош Ђорђевић.

Српско цркв«но певачко друштво у Вршцу

приложило је 200 фор.

Српека црквена општина у Вршцу приложила је 100 Фор.

Српска црквена општина 9 Сентомашиу приложила је 100 Фор.

Друштво ово поздравило је две културне

| светковине народне: прославу откривања

споменика Гундулићева у Дубровнику И 400-тодишњицу ободске пали прије у Цр-

"ној Гори.

Записана је туга за губитком члана „Јована Бошковића, кр. врп. министра просвете, који је стекао заслуге за ово позориште. Скупштина опет решила, да се по ново расимше стечај за управитеља позориштоћ.

Године 1894:

Пок. Лука Николић из Земуна завештао 100 фор.

На расписани стечај за управитеља није се нико пријавио, те је управ, одбор и на даље поверио привремену управу А. Хаџићу, који је води и сада бесплатно; али је умољен и начеоник др. Станојевић, да и он прегледа стање и радњу позоришта и месних позор. одбора, т. Ј. да врши надзор.

Преминуо јевредни књиговођа друштвени Арон Поповић, а на његово место изабрао је управни одбор за књиговођу „Јована Тонкалића. Укинуте су кориснице тлумцима, а решено, да се у местима, где нема дефицита, даје по једна представа у корист глумачког пензионог фонда.

Решено да се у уговоре с глумцима стави и та обвеза, да се не смеју активно мешати у пољитину и партијске послове.

Решено по ново, да глумци морају

+ 5

У

>> +

дали