Pozorište

+= 1 ге У НОВОМЕ САДУ У ПЕТАК 31. ЈАНУАРА. 1897. шоља и ; ; МЕ се +7 ТОД. Кап. + | || ј | 4 ВЈ 12 пи и пина ' ан 5

+.

о

УРЕЂУЈЕ А. ХАЏИЋ.

Излази за време бављења поворишне дружине у Н. Саду свагда о дану сваке представе, иначе сваког месеца по је-

дан пут на по табака. — Стоји за Нови Сад 40, а на страну 60 новч. месечно. —

ИЗВЕШТАЈ О СТАЊУ И РАДЊИ ОРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

ЗА ПОСЛЕДЊИХ ПЕТНАЕСТ ГОДИНА од 1881/2 до 1895,6 године, од дра ЛАЗЕ СТАНОЈЕВИЋА, начеоника друштвеног.

Славна скупштино,

Вољом Вашом и поверењем Вашим, поштована господо, заузео сам ово узвишено председничко место у овом одличном „друштву за српско народно позориште“ још пре 15 година. Леп низ година — готово половина времена, од како постоји наше позориште — за које се време могло много што шта за позориште корисног урадити, кад би само увек и све онако ишло, као што би ми хтели, а не онако, као што већином мора да иде.

Лако је појмити, да је позориште наше у

току тих 15 година имало својих лепих и

сјајних дана, кад је овострано Српство само 6 поносом и хвалом говорило о овом нашем мезимчету ; ал било је на против — и то, канда, много више на жалоет нашу — мутних и вуморних, тешких и очајних, по опстанак позоришта опасних дана, које смо —милом Богу хвала — бар до данас срећно пребродили.

Ко је ма како пажљиво и будним оком пратио развој и делање нашег позоришта од постанка му до данас, ипак ву свакоме од нас избледеле у памети слике, што су још пре 10—15 година утиснуте биле у душу нашу; јер су их новије и свежије слике из памћења нашег сасвим потиснуле или бар преклопиле ; па држим, да неће бити згорег, ако — пре него што отступим с овог места — изнесем славној скупштини макар и у најкрупнијим потезима само најважније моменте и најзанимљивије ствари, онако, како су постојале пре 15 година и развијале се до данас, а како стоји е нашим позориштем Данас, то сте мало час чули.

"носне по наше позориште

Ићи ћемо редом се године на годину, и изнети прилике, што еу биле кобие и судбокао и лешпе, радосније и пријатније појаве, што се десиле код нашег позоришта за последњих 15 годнна.

Е Године 1881:

Добило је позориште легат пок. Ане базоршце рођ. Шевићеве из Сенте у износу од 400 Фор.

Те године преминуо је многогодишњи благајник овога друштва Ђорђе Шевић, а на његово место изабран је Данило Мапојловић, који и сада службује као благајник позоришни.

Мете године умрљо је један од најврснијих глумаца наших Сава Рајковић.

Скупштина закључила, да се путем својевољне лицитације прода имање (кућа, магазин и 8 ланаца земље) пок. Стевана, Бадрљице из Сенте, што га је завештао српском народном позоришту. — Набављена, је слика тога позоришног добротвора.

Године 1882:

Према одлуци скупштинској, отплаћено је у овој години Данилу Манојловићу, супоседнику позоришне дворане 1000, Фор. као један део од 5000 Фор., што их је уложио у позоришну дворану при куповању исте. У даљим годинама исплаћепа је истом сувласнику позоришне дворане и остала свота, од 4000 Фор., тако, да је позориште постало јединим власником позоришне дворане.

ЊЕ

=5-~+