Prosvetni glasnik

34

0 С Н 0 В Н Е Ш К 0 Л Е У

КНЕЖЕВИНИ СРБИЈИ

261

Слабо 6 учитеља Неоценено .... 3 „ Свега 22 Карактеристичноје, да је половнна свију учитеља у мушким школама и«под оцене добар, а само су двојица добилн оцену бољу од добар. Неоцењени су они учитељи, где г. изасланик за нреглед школа није затекао ђаке на окупу, или где је о празнику дошао. У нрошлој години (1879) било је међу учитељима алексиначког округа, двојица с одличним, а тројица с врло добрим оценама. Мушке школе овога округа биле су у овој школској години сразмерно добро похођене.

уписано

свршило

У

Алексинцу

288

245

Делиграду

57

52

»

Ллшовцу

42

28

Мозгову

64

51

Бањи

140

121

п

Врмџи

63

57

Јошаници

50

49

Реснику

22

22

>?

Читлуку

44

34

V

Браљини

25

24

97

Брачини

26

20

п

Витошевцу

34

21

Ражњу

96

67

У>

Ћићевцу

86

44

Свега

1037

835

На једну мушку школу долази 49 уписаних а 38 свршених ђака. Ова сразмера може задовољити сваког пријатеља школиног. Оразмерно дозта се деце упише у I разред, али их је већ у II раз. много мање, а по селииа у III раз. има једва 2 до 3 ђака. Овогодишњи г. изаеланик за овај округ нарочито се жали на ту околност. Необично је чути, да се н. нр. у Ражњу у I разред уписало 68 ђака, исти разред свршило 42, а у III разреду исте школе било је 4, у IV раз. само један једини ђак! Ретко је где боље било. У Браљини и Мозгову био је само по 1 ђак у III раз; у Читлуку, Вриџи и Витошевцу по два. У трећем разреду свију сеоских пшола овога округа било је свега 2$ ђака — а то су управо

они, који као добро писмени излазе из школе у свет. — Само две сеоске школе стоје нешто боље у овом погледу. У Јошаници било је у III разреду 8, а у Делиграду 7 ђака. — Општине и родитељи ваља на ово да обрате своју особиту нажњу, ако желе, да не пронадну оне године, што им деца у школи проводе. И општине и родитељи треба да настану, да њихова деца не излазе пре из школе док не сврше сва три разреда, јер тегс тако могу видети користи од школе. 2. Ј^К енске основне шкоие У овоме округу било је две женеке ознозне пгколе : у Алексинцу и у Бањи. У Алексиначкој школи радиле су 2, а у Бањској 1 учитељка. У Алексинцу била је једна учитељка за III и IV, а друга за I и II разред, у Бањи је била једна учитељка ?а све разреде. По спреми, две су свршиле Вишу Женску школу, а једна је свршила I разред Више Женске школе и положила врло добро учитељски иепит. По положају у служби једна је у IX клаеи, а друге две су још привремене. Оцењеае су ове годиие једна добро, једна нрилично, а једна слабо. —• У прошлој години једна је оцењена врло добро, а друге две добро. Број ученица у прошлој школекој години био је: уписано свршило У Алексинцу 117 93 У Бањи 38 35 Свега 155 128 Као што је у мушким, тако је готово и у женским школама, исти случај да се у I разред упише велики број ученица, а школу сврши сразмерно врло мало. —- У алексиначкој школи у I разреду било је уписано 77, а у IV разреду само 7; у бањекој школи у I разреду било је 18, а у III еамо 6. Но у алексиначкој школи већ II разред стоји у рћавој сразмери према I разреду. Док је у I разреду било 77 ученица, у II сало 18. Ако скупимо број школа, учитеља и ђака у овом округу, за ову школску годину, наћи ћемо, да је било: