Prosvetni glasnik

396

БЕхЛЕШ^Е О ПРОСВЕТИ И ШДО^ЛАМА

На вишим шкодама у Бечу изучава се до близу две стотине српских синова иа разних крајева српских. По богатим књижевницима и ведиким књижарама овдашњима имају прилике Срби ђаци, што се овде образују, да познају разна дела из књижевности страних народа, ади. да упознају своју народну књижевност — за то немају скороникакве прилике. Унравни одбор српског академског друштва „Зоре" закључио је у данашњој с^дници својо^ да се у седницама друштва „Зоре" рецензују било усмено било писмено све српске књиге што изађу из штампе желећи српској омладини, што са овде учи, дати прилуку, даупозна све повије појаве у српској књижевности Па пошто материјална сретства потписаном друштву ннсу толика, да би могло набавити сваку српску књигу

што из штампе изађе, то се овим обраћамо на све издаваче и књижевнике српске с молоом: да од својих издања или дела један примерак шаљу на дар књижници српског академског друштва »Зоре« цод следећом адресом: Неггп \\ т 1ас1ншг ШкоНс Тесћшкег ("УУоћПећепдаззе №'. 8 I 81;. Шг (1еп вегћ. акас!. Уеге1п „2ога") \У1еп . Надамо се, да ће родољубни накладници и иисци српски ову нашу молбу уважити. Из одборске седнице српског акад' друштва „Зоре® У име срп. акад. друштва „Зоре ж Т. Стефановик Виловеки, преседник . П. ДеспотовиЦ Ј. ТатиЦ потпреседник. тајник.

ПРОСВЕТНИ Д0БР0ТВ0РИ

I Као што се свуда сваке године по српским школама прославља св. Сава просветитељ и учитељ српски, тако је и ове године у школи Јаловичкој, ср; посаво-тамнокр: шабач : прослављен. Том приликом по свршеној свечаности пало је прилога од присутних гостију 13 динара. С новцем је учињен овакав распоред: 5 динара одасдата је претплата на дечији дист „Невен" на пола ове 1881 године, те га ученици ове школе примају. 4. динара подељена су на ученике, који су се том приликом оддиковади декламацијом и говором. 4, динара употребљена су по жељи свију присутних на набавку нужних потреба сиромашним ученицима. Поред тога пријатељ шкоде и нардног напретка Г. Мијајдо Кузмаиови!! трговац из Скупљсна купио је и поклонио „руску рачунаљку" овој школи.

Још један шкодин пријатељ, који се не жели именовати поклонио је књижици школској две књиге „Седо злоселица и " Кинфо". Свима овим добротворима школе и просвете изјављује се благодарност, желећи да се на њих угдедају и остали пријатељи школе и народног напретка. II Г. Живан Живановик супленат Јниже гимназије Веоградске, покдонио је 51 комад своје књижице „Око у животиња* од којег броја један се екземплар задржава за библиотеку министарства просвете, а 50 комада намењује за поклањање ваљаним ученицима. На овом поклону изјављује се заквалност г. Живановићу III Архимандрит манастира Благовештења, г. Ваеилијб покдонио је 10 комо.да поучних књига за поклањање ученинима школе страгарске . На овом дару изјављује се захвалност г. архимандриту Васидију.

издањв и жтампа државне штамнаријв у београду

Одговорни уредник Стеван Д. Поновић.