Prosvetni glasnik

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ

ПрОСВЕТНОГ САВЕТА

403

12.) Ла Плата. 18.) Уругвај. 14.) Гуајана. 15.) Бразилија. 16.) Патагонија. V. Аустралија 1.) Нова Холандија. 2.) Океанија. Д 0 Д А Т А К. 1.) Преглед људи но народности (српске зелље). 2.) Преглед људи по вери. 3.) Преглед насеобина европских у другим деловима света. 4.) Преглед континената, полуострна и ос•грва по величини. 5.) Преглед океана, мора и језера по величини и дубини. 6.) Преглед планина по висини, правцу и дуж. 7.) Преглед река по дужини. У Београду, 30. априла 1881. ј Ј ОВАН ^орђевић, ароф. унит. школе' јк РХ. уЗ.УЧИЋ. уЗ ,р. ј Ј ован ј З а^лента. V Председник саопштава савету четири писма г. министра просвете и црквених послова и то сва четири од 1 маја ов. год. ПБр 1841,2144, 2199 и 2230, којима шаље савету на разматрање кривице учитеља: Аркадија Драгојљовића, метришког, Милосава Ђурића. креиољинског, Ђуре Јанковића, сурдуличког и Јелене Илићеве, брзопаланачке. Све ове кривице савет упућује дисциплинарном одбору. VI Председник саопштава писмо г. министра просвете и црквених послова од 4 маја ПБр 2789, којим шаље савету на преглед дело г. Драгутина Дединца под насловом „Зоологија" За прегледање овога дела савет одређује г. г. др-а Л. Докића и др-а Јов. Валенту. VII Председник саопштава писмо г. министра просвете и црквених послова од 7 маја ПБр 2819 којим шаље савету на преглед и оцену „Одисију" у преводу,

од др-а Папакостопулоса, коју нуди на откуп Марко Стојановић адвокат. Савет одређује за прегледаче овога дела г. г. Св. Николајевића и Јов. Туромана. VIII Преседник саопштава савету г , да му је г. Стева Бајловић, проФесор реалке, врагио минералогију Покорнога, коју је требао да прегледа. Није се тога посла могао примити због својих породичних неприлика. Услед тОга савет је решио да се минералогија од Покорнога у преводу Ј. Пецића да на прегледање г. Борисаву Тодоровићу. Пошто је дневни ред исцрпљеп, председник је закључио састанак.

САСТАНАК III 14. маја 1881. год. у Београду. Били су : Председник др. Ј. Панчић ; Редовни чланови Рекгор Ст. Марковић, Арх. Н. Дучић, арх. Нестор, др. Л. Докић, Св. Милосавл>евић, др. Јов. Валента, др. В. Бакић, ванредни чланови : Јов Туроман, Св. Николајевић, Ст. Марковић, Љуб Ковачевић, Св. Вуловић, Бор. Тодорови^ и Андра Николић, I Чита се записник II састанка и савет га прима. II Председник саопштава писмо г. министра просвете и црквевих послова од 11. ов. м. ПБр. 2854 којим позива савет да прегледа сведоџбе Николе Деспотовића, који са моли за прдавача у средњим школамаЗа прегледање ових сведоџаба одређује се председник и М. Миловук. III Председник саопштава писмо г. минстра просвете и црквених послова од 13 маја ов. г. ПБр. 2958 којим позива савет да му да своје мишљење о томе; могу ли се књиге „Оцеви и деца" „Село Злоселица и учитељ Миливоје* „Отаџбина" и „Наша земља" употребити као књиге за поклањање ученицима о испитима ове године. Савет је нашао да се у књизи „Оцеви и деца" описују породички одношаји онако какви се находе с амо у Француском друштву, дакле ни у колико нису слични нашим породичким приликама. У књизи „Село Злоселица и учитељ Миливоје" находе се описани призори, који сметају да се та књига од стране државе поклања ученицима. У „Отаџбини" има ствари, које се могу потпуно препоручити. особито за одраслије ђаке. „Наша земља" написана је популарно и разумљиво и за омању децу. Из свију ових разлога савет је одлучио :