Prosvetni glasnik

404

ЗАПИСНИК ГДАВНОГ ПРОСРЕТГ САВЕТА

Да се „Оцеви и Деца" и „Село Здоседица и учитељ Миливоје" ие могу препоручити, а да се „Отаџбина* може преиоручити за ученике средњих школа, и то једна цела година; а „Наша Земља" за ученике основних школа. IV Председник ставља па дневни ред извештај о Минералогији Покорнога у преводу од Ј. Пецића. За време дебате о овоме нредмету, подпредседник г. Ј. Пецић није присуствовао у седници савета. Прво се прочита овај извештај г. Јов. Жујевића, суплента Вел. Школе. Главном Просветном Савету. Упитан за мишљење, да ли се „Наука о Искоиима" од А. Покорнога може прештампати о државном трошку, за школеку потребу, чает ми је одговорити Главном Проеветном савету ио тачкама, на које је Господин Миннетар иросвете актом својим од 4 Дек. пр. г. ПБр. 6578, уиутио да се имају у виду цри оцењивању школских књига. 1) Нагау садашњу школску литерагуру по Минералогији и Гелогији представљају дела г. г. Панчића, Дусла и Покорнога. Прво је намењено вишем и сиетематеком изучавању овог иредмета, а друга су два за ниже гимназије и реалке. Сем њих минералогија је још заступљена у јестаственичким спиеима Шуберта (у преводу г. А. МатиКа). и Дертнера (у преради г. М. Фрачковића), који су удешавани за почетну наставу нриродне историје. Тај Факт, да за минералогију имамо неколико специјалних школских књига, од којих су неке са стварном вредношћу указује, миелим, да је садање стање школске литературе по овоме нредмету такво, да може чекати нов наставни план и нрограм. 2.) Стварна је вредност Покорнијеве књиге о минералогији врло слаба, јер нити даје добар и лако појмљив прглед ове науке, нити упћује , као што ваља, ученика познавању главних минералних производа природе и њиових особина. Вредност је та још више опала у српскоме издању ове књиге, које је тако препуњено грубим и наивним погрешкама да се не сме више давати у руке ученицима из нижих разреда гимназије и других средњих школа. — Са тога разлога ја мислим, да Покорнијеву „Наука о ископима" не треба више о државном трошку прештампавати.

Нека ми је овде дозвољено споменути опо о чему сам већ имао прилике и.уаонити се Главнон просветном еавету, а то је, да у опнгге не би требало више нриматл никакво дело које би било намењено наетави Минералогије у нижим разредима гнмназија, јер се у тим класача ова наука не можс "а уенехом ни предавати. — Као што сам дознао ово мишљење застуиа векина чланова Главног Просветног савотаи већина наставника јестаетвениц*у средњим школама; по томе је вероватло, да Ке оно скоро законо« ностати. Па докле ее не укине предавање Минералогије у нижим гимназијама, дотле би се г. г. нредавачи могли послужити обичним средствима, које унотребљују, кад им учсници имају р^аве номоћне књиге или их никако и немају. А за наетаву Минералогије и Геологије у вишим разредима гимназије нодесна је књига г. ПанчиКа, коју би ваљало прештамиати са изменама, које би аутор нашао за нужне да оада у њој учини. 6 Анрила 1881 год. У Веограду. јЈов. ЈК ујеви ' к . супленат велике школе.

За тим г Бор. Тодоровић прочита свој извештај заједно с исправкама које он предлаже. Главном Просветном Савету. У прошлој седници узео сам минералогију Покорнову, да о њој кажем своје мњење. Од како је ово дело изашло на ернском језику (1878 г.), предавао сам но њему у учптељској школи, наравно с додатцима и другим распоредом, као што то изискује нотреба ове школе. Служећи се овом књигом наишао сам на неке погрешке, које треба иснравити. Све што је незгодно у овој књизи, поделићу на четири групе : I. Погрешне реченице или речи II. Неудесни термини III. Потреба да се нрераде кристални облици и екрате. IV. Хемијски сасгав минерала да се друкчије напише.