Prosvetni glasnik

ПРОСВЕТНИ глдсник

ИЗЈ1АЗИ ДВА ПГТ свдког месеца у свескама од 3 и више табака. Цена је: за Србију 12 дин., а за Црну Гору, Бугарску, Босну, Херцеговину, Аустро-Угарску Румунију и Турску 15 динара на годину

предплата се шаље управи државне штампаржје, а рукописи уредништву.

V и VI свес^а

у београду 31» марта 1882.

година III

РАСПИСИ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА

Свима окружним начелствима Многи учитељи основних школа, особито по селима, траже од својих општина путни трошак због учитељских зборова који се обично по варошима и варошицама држе, и та тражења они оснивају на распису министра просвете од 2. Марта 1870. Бр. 83 .. Неке општине, не разбирајући о томе ништа даље, одзивљу се њиховом тражењу и илаћају им тај трошак без поговора; но већина њих противи се таком плаћању, одричући учитељима право на то, с тога што сма'1'рају да су та зборисања приватни учитељски послови. Да не би ко горе споменути распис неправилно разумевао и вршио, и да се не би учитељи због тога мразили са својим општинама а на штету самих школа, сматрам за потребно обновити и разјаснити често споменути распис у овоме што иде: 1. Ни један учитељ нема право тражити од општине путни трошак, кад иде на учитељски збор, нити је пак општина по закону дужна да плаћа тај трошак; али ако која општина драге воЛ)в пристане на то, она неће смети ради тога разрезивати ни најмањи ирирез на народ, пре него што би се за то законом прописани кораци напред извршили. 2. Учитељи никако не смеју ићи на зборове у радне школске дане и у време службе божје, кад треба по закону да спроводе ученике у цркву на молитву и да певају у цркви за певницом. 3. Дозволу за идење на збор учитељи ће претходно тражити од својих школских старалаца. 4. Ако би који од учитеља отишао без пријаве на учитељеки збор, месна власт ће то одмах јавити министру просвете и прквених послова на даљи поетупак. Начелство ће наредбу ову обзнанити свима учитељима и учитељкама у округу, свима школским општинама и стараоцима школа. ПБр. 487. 29. Јануара 1882. у Београду. Мипистар иросвете и црквених иослова, рт. Ј^ оваковић , С. р.

Окружним начелствима и управи вароши Београда За потребу наших основних школа израђена је и у државној штампарији наштампана нова жапа Кнежевине Србије. Свака основна школа по селима, било од три или више разреда, треба да набави ову мапу; по варошима и варошицама пак морају је имати само они разреди у којима се отачанствени земљопис предаје. Ова маиа продаваће се у државној штампарији и у свима књижарама; удешена је на штапове тако да виси о зиду; цена јој је 16 динара. Начелство — управа — ће препоручити без одлагања свима школским општинама у округу (за управу: општини београдској), да ту мапу непремено за своје школе набаве, и то што пре. И књижарима у унутрашњости напоменуће се да одмах чине наручбине мапа, како школе не би морале дуго на њих чекати, ПБр. 641. 5. Фебруара 1882. год. у Београду. Министар иросвете и црквених иослова, рт. ј^ОВАКОВИ-К , С. р.

Ј