Prosvetni glasnik

318

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ

Просветног Савета да тако што решава. С тога предлажу да Савет реши о Хемији за што га министар пита. У том специјалном случају Савет може донети решење какво хоће. ВеАина је мишљења, да књиге које пишу проФеФесори Велике Школе за своје ученике, као своја предавања, не могу подлежати прегледу Просветнога Савета, пошто за Велику Школу нема прописаног наставног плана, по коме треба предавати, но сеаки проФесор удешава своје лекције по напрецима које наука из године у годину чини, а и сам закон о уређењу Велике Школе томе смета. Па кад Просветии Савет не може бити компетентан да каже што о научној вредности кога дела, не може се допустити ни о награди да суди. Требало би, дакле, оставити министру просвете да он непосредно ступи у преговоре с проФесорима Велике Школе када се тиче штампања њихових лекција или књига за своје ђаке. После овога објашњења, Савет је одлучио до дела проФесора Велике Школе, која су написана била као лекције или удешена само за ученике Велике Школе, не подлеже прегледу Главног Просветног Савета. Према томе да се и Хемија II део Симе Лозанића врати министру просвете и црквених послова. XI Министар аросвете и црквених аослова, иисмом својим од 8. Априла ове год., пита Савет може ли се откупити »СрбадиЈа« за 1881. год. пошто издавалац Петар Ћурчић нуди 500 комада за "2500 динара, и ако може за коју цељ и за коју школу. Пишто је »Србадија« већини чланова добро позната, одмах се приступило решавању, и Савет је одлучио да се »Србадија« за 1881. год. може откупити за поклањање ученицима виших гимнцзија, реалака, учитељских гпкола, богословије, ученица виших разреда више женске школе и за библиотеке средњих школа. У тој цељи да се откупи 100 ексемплара, ако издавалац пристане да да један комад по 4 динара. За тим је председник закључио састанак.

САСТАНАК С1Х 21. Априла 1882. у Београду. Били су: председник Д. Нешић, потпредседник Ј. Пецић. Редовни чланови : Љуб. Клерић, арх. Дучић, др. В Бакић, арх. Нестор, М. Зечевић, М. Миловук, Др. К. Јовановић, др. Л.. Стевановић. Ванредни чланови: М, Валтровић, Св. Вуловић, Љуб. Ковачевић, Јов. Ђорђевић, Бор. Тодоровић и Петар Никетић. Привремени пословођа др. Ник. Ј. Петровић. I Привремени иословођ а чита записник СУШ састанка који Савет прима.

II Министар аросвете и црквених иослов а, писмом својим од 14. ов. мес. ПБр. 2216., шаље Савету сведочанства Драгољуба Јовановића и позива Савет да му да своје мишљење о томе : има ли г. Јовановић квалиФикацију за предавача у нашим средњим школама и за коју групу предмета. Упућује се наставном одбору. III Председник саопштава Савету писмо мш нстра просвете и црквених послова од 1 6. Априла ове године ПБр. 2340. којим шаље Савету на преглед и оцену два дела Стевана В. Поповића и др-а Јов. Јовановића удешена као књиге за поклањање ученицима основних школа, Пошто су раније била пред Просветним Саветом дела Стевана В. Поповића, која су деци намењена и пошто су ове две књиге удешене по ранијим примедбама Просветног Савета, то Је Савет одлучио: да се обе књиге упуте на преглед и оцену Св. Вуловићу и др. В. Бакићу, јер су они и први нут прегледали књижице Стевана В. Поповића. IV Министар аросвете и црквених аослова, актом својим од 16. ов. м. ПБр. 2338, на основу чл. 3 закона о надзиравању школа, позива Главни Просветни Савет, да му предложи лпца, која ће извршити испит и прегледање за ову школску годину у свима основним и средњим (вишим и нижим) школама. На предлог председников Савет је одмах узео у решавање избор надзорника за средње школе и одлучио је : да се за школске надзорнике за све средње више и ниже школе за ову школску годину предложе министру просвете и црквених послова ова лица : г. г. Коста Алковић, др. Лазар Ђ. Докић, Мих. Валтровић, Светомир Николајевић, Јов. Бошковић, Јов. Туроман, Љуб. Клерић, М. Андоновић, Св. Вуловић, Сима Лозанић професори и Јов. Жујевић супленат Велике Школе. Што се тиче избора лица за прегледање основних школа Савет је одлучио да се избере нарочити одбор који ће спремити за идући састанак кандидациону листу. У тај одбор изабрани су : Ј. Пецић, Љуб Клерић и Љуб. Ковачевић. V Председник јавља Савету да је г. Св. Милосављевић написмено изјавио да не може да прегледа »Историју света« од Иловајског и »Историју света« од М. Зечевића, јер је преоптерећен сдужбеним пословима. Услед ге изјаве Савет је одлучио: да се г. Панта