Prosvetni glasnik

495

После овога долазе иословице, па »животописи знатних људи.« Овде су биограФије: Стевана Немање, св. Оаве, Јована Рајића, Доситија Обрадовпћа и т. д. Да су ове биографије израђене као што ваља, и да у њима нема правописних и синтактичких погрешака, оне би зар могле и остати у овој читанци. Држимо, да немамо никаква разлога, морити себе казујући даље ужасне погрешке у чланцима ове читанке. Нама се може веровати да ми ову читанку у сваком погледу знамо из нраксе. Нема осим пословица и народних песама ни једног чланка израђеног онако, како се раде читаначки чланци. Погрешака правописних и синтактичких има у свима чланцима. Овако израђени чланци, као што су ови у трећој читанци, не подносе ни за какав разред. Штампарских погрешака изобиља, а у томе је још богата и друга читанка и словенски Буквар. Бар од тога би могли сачувати децу. С тога ми и за трећу читанку предлажемо: да стручна комисија изради програм, по коме треба ову

читанку написати, а ова никако да се не прештампава. По што се програм изради, ва.]-да ће се наћи људи, који ће се подухватити да напишу читанку. 4. Априла 1882. год. у Београду. ј Ј ОКСИМ рт |%АРКОВИЋ, ■р>ОРЂЕ ЈЕШИ-Б., УЧИТЕЉИ. Одлучено: да се Сраски Бунвар, Читанчица. и Прва читанка приме по иримедбама у којима се слажу сва три реФерента, и то: Читанчица под именом »Читанка прва«, а прва читанка под именом »Читанка друга«. Словенски Буквар да се више не прештампава. 0 Читанкама другој и трећој остало је да се реши у идућој седници. Како је већ било доцкан, то је председник закључио ову седницу.

САСТАНАК СХУИ 16. Јуна 1882. у Београду. Били су; председник Д. Нешић; иотпредседник Ј. ГГедић; редовни чланови ; Арх. Н. Дучић, др. В. Бакић, арх, Нестор, М. Миловук. Ванредни чланови; Љуб. Ковачевић, Јов.Ђорђевић, Бор. Тодоровић и Пет. М. Никетић. I Застуиник аословође НикетиК чита записник 116. састанка, који Савет прима.

II Чита се писмо г. министра аросвете од 16. Јуна ов. о. ПБр. 3437 којим спроводи кривицу Панте Вуловића учитеља. Одлучено: да се упути дисциплинском одбору. III Саонштава се писмо г. министра иросвете од 1 6. Јуна ове г. ПБр 3391 којим спроводи : »Правила за разредне старешине средњих школ а« на преглед. За иреглед ових правила састављен је нарочпти одбор, у који су ушли М. Миловук, Ј. Ђорђевић и др. Бакић. IV Председник ставља на дневпи ред решење о »Малој црквеној историји за основне школе«. Одлучено: да се за сад прими за предавање у основним тиколама: »ВеКа црквена историја старога и новога завега« која је штампана 1869. г. Ако ове књиге не би било довољно за илућу годину, онда да се прештампа под именом » Библијска историја « и да сеизмени језик источним наречијем. За бољу књигу да се распише конкурс. V Прелази се на решење о » другој и треКој Читанци« за основне школе, по прочитатим реФератима прошлог састанка. Одлучено: да се пДруга Читанка«, ако је има готове, употреби у школама још за две године, а ако нема, онда да се прештампа према примедбама г. Д. Јосића под именом «.Трећ а Читанка «, али да у истој и даље остану »члапци о земљорадњи и сточарству.« пЧитанка треКа« да се такође задржи за IV разред основне школе још две године, а ако нема, да се прештамна колико је нотребно за то време по примедбама г. Д. Јосића под именом » Четврта Читанка « За ово време да се : остара, те да се до боље књиге дође. Награда за реФерате одређена је по 60 динара. VI Чита се реферат г. Велизарића и Ср. СтојковиКа о Рачуници М. Михаиловића за I разред гимназије : 1. „Главном Просветном Савету На иисмо Главног Просветног Савета од 10. Маја ов. г. СБр. 37., којим ми је изволео поверити прегледање дела: Рачуница за I рамред гамназија и реалака од М. Мијаиловићч, а то према акту г. министра просвете и црквених послова од 24. Апрпла тек. год. Бр. 2460, част ми је одговорити ово : I Овај први део ралунице обухвата, осим приступа и метричног система, прва четири вида рачуна са целим бројевима и десетним разломцима.