Prosvetni glasnik

500

ЗАИИСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

на ред у своме разреду између часова, при идењу у цркву и при екскурсијама, и помажу еаставницима прн прозивању учепика и у другим школским пословима. Редаре одређује и падзирава управитељ и разредни старешина, т. ј. проФесор (сЈ 7 пленат), кога савет учитељске школе за који разред одреди.

Б. У цркви Чл. 12. Ученици су дужни у одређено време ићи У Цркву. Пред полазак у цркву дужни су доћи на време и на одређено место на прозивку, где морају чекати, док наставтшк пе каже да пођу. Чл. 18. Ученици иду у цркву по разредима — иочињући од најмлађег разреда — у редовима, по четворица. На путу и у порти црквеној не сме се викати ни пушити. У цркву као и у школу није слободно носити палице. Чл. 14. У цркви морају ученици цристојно стајати и сложно певати. — Забрањено је ученицима стајати и седети у столовима; а за певницама могу стајати само певачи и одређени помагачи. Забрањује се излажење из цркве пре свршеног богослужења. Из цркве излазе ученпци учитељске школе носле ђака нижнх школа, и то оним редом како стоје у цркви. Чл. ]5. Међу ученицима мора у цркви владати нотпуни ред и тишина. Нарочито се забрањује намерно кварење певања, разговор, освртање, смејање, читање књига и новина. Неред у цркви казни се строже него у 1ПК0ЛИ. Чл. 16. Све што важи за богослужење у дркви, важи и за богослужење ван цркве.

Чл 17. ИоОсганак од вечерње рачуна се као један, а одсустго од литургије као два школска часа. Бегање од цркве после прозивке, као и бегање с предавања, а нарочито кад се дају оцене, строго је забрањено. Чл. 18. Изостанци од цркве као и од школе морају се у одређено време код управитеља оправдати. За оправдање изостанака због болести служи уверење лекара учитељске школе.

В. Ван школе и цркве Чл. 19. Ученнци учитељске школе треба да се свуда у друштву понашају пристојпо и да жнве поштено, као што то доликује будућим васпитачима. Они треба и у свом прнватном животу да постунају тако, како ће у народу одржати добар глас учитељској школи, у којој се образују, и сачувати достојанство народнога учитеља. С тога се најстроже забрањује све, што је непристојно и непоштено, а нарочито: банчење, картање, коцкање, узнемиравање грађана — особито ноћу — клеветање, лаж, превара, лакоумно задуживање, крађа, похођење непристојних места иу опште неморалан живот. Чл. 20. Ученици могу становати само у солидним породицама. Становање у гостионицама пе допушга се пикако. При уписивању у школу дужан је сваки ученик јавити управитељу, где је узео стан. То исто бива и при свакој промени стана. Ученик се мора иселити из сгана, ако управитељ нађе то за нотребно. Чл. 21. Без велике потребе ученици не смеју походити гостионице и каФане. Забрањено је ученицима држати говоре на јавним зборовимаи учествовати у дружинама. Исто тако не могу ученици ићи на игранке и на