Prosvetni glasnik

513

белешке. Овом силпом изостајању мора да је била узрок она оеолност и она нрактика радн.е, што је у смотрењу изоетанака у овом заводу постојала, коју сам у моме акту од 21. Априла ове године Д№ 113. навео, а која се одмах није могла лако преиначити, пошто су ученици већ на њу навикли били; ио идуће године уверен сам да тако неће бити, да ученици оволики број изостапака учине, јер ћу им не само у почетку године прочитати нретнис господина министра од 24. Априла ов. г. ПБр. 2440. управљени на овај завод, но ћу их и чегаће сваком дапом ми приликом на њега одомињати. Па не само да ћу их ја сам, но ћу настојавати да их и остали наставници на то чешће опомињу, те да од часова не изостају. За изостанке што су ученици чинили, ја сам, колико сам могао уза моје часове нредавања и уз остали сваковрсни канцеларијски посао , не само усмено но и писмено но дужности извештавао њихове старије. 3. У течају ове годипе решењем проФесорспог савета у овом заводу било је кажњених и то: а) Затвором за неоправдане изостанке : у првом разреду 14; у другом разреду 11; у трећем 6; и у четвртом разреду 2, свега 33. — Из овог броја могло би се узети, да је мало ученика изостајало, а не много као што сам мало пре казао, но ово је следсгво оне практике, коју сам поменуо у моме акту од 21. Априла ов. г.; б) Затвором за немир и за неизрађене задатке : у нрвом разреду 53; у другом разреду 56; у трећем разреду 38; а у четвртом разреду 8 свега 155 ; в. Искључени с нравом на иснит : у првом разреду 9; у другом разреду 6; у трећем разреду 7; и у четвртом разреду 1, свега 23; г. Искључењем из овог завода на свагда: у првом разреду двојица због крађе ; у трећем разреду један, и у четвртом разреду један, а обојица због неуљудног понашања према проФесору немачког језика и вређању јавно на часу нред свима ђацима. За време издржавања казни под а) и б) ученици су добијали разне задатке на израду, нарочито т рачунице, а затвор је био у школској соби.

10. Кабинети за Физику и Хемију онакви су, какви су и прошле године били, као и збирка минералошка. Предавање геограФије ојачан> је са двема новим мапама као и цртање слободном руком са новим Формуларима. И библиотека је у овој години мало повећана. За Зоологију и Ботанику опо је исто што је и у прошлој години било. Овом приликом усуђујем се напоменути, да је физички кабинет веома незнатан. Да би се та наука могла ученицима с коришћу предавати, било би нужно , да се набави више апарата, како би сваки део Физике бар са најнужнијим апаратима заступљен био : јер кад се ученику оно, што му се каже и очито покаже, онда он друкчије и боље појми. Тако би тек могло бити жељена напретка код наших ђака; овако, као што је сада, са ово мало апарата, нема ништа. 11. Школска зграда она је иста , која је и прошле године била. Приватна је кућа и за школу доста скучена. КД.]\» 200. 5. Јула 1882. год. У Београду. ДИГЕКТОГ II ИИЖЕ ГИМНАЗИЈЕ, ј 1евта ^орђевић.

4. ШАБАЧ^Е ИИДЕ ГИМНАЗИЈЕ 0 целокупном стању шабачке ниже гимназије у 1881—82. години , част ми је поднети овај годишњи извештај. Готово сви наставници удесили су своја предавања према новим наставним програмима, само Наука хришћанска и Земљопис у II разреду нису се предавали по њима, него по програмима што су их дотични наставници поднели у почетку школске године Наука хришћанска за то није предавана по наставним програмима, једно што-су доцне стигли, а друто што програм исте науке није ни израђен у Форми програма, него се само набраја, из којих ће се учебника наука хришћанска предавати. Предавања из Земљописа у II разреду нису се могла удесити према новим програмима, осим тога 65