Prosvetni glasnik

858

Записник Главног Просветног Савега

САСТАНАК СХХХ1У 17. Новембра 1882. год. У Београду Били су : потпредседник Ј. Пецић; редовни чланови : Љ. Клерић, др. В. Бакић, М. Зечевић, М. Миловук, Драг. Јовановић, др. Л. Стевановић ; ванредпи чланови : М. Валтровић, Јован Ђорђевић, Бор. Тодоровић, Живојин Симић и Петар Никетић. Привремени пословођ др. Ник. Ј. Петровић. I Привремени пословођ чита записник 133. саставка, који Савет прима. II Шинистар иросвете и црквених иослова, писмом од 6. Новембра ПБр. 9212., спроводи Савету сведочанства Ђладислава Жикеша, пивара из Зајечара, који се моди за предавача певања и свирања у средњој школи. Из сведочанства види се да је г. Жикеш учио приватно годину дана певање, но с обзиром на то што га некн чланови Савета лично познају као добра и способна у музиди, Просветни је Савет мишљења да се г. Жикеш може примити за привременог учитеља певања и свирања у средњој школи. III Министар иросвете и црквених иослова, писмом од 12. Новембра ПБр. 9432., спроводи Савету сведочапства г. Херменегилда Мартаца, који се моли за предавача немачког језика и цртања у средњој школи. Г. Херменегилд је положио испит зрелости у Спљету, учио вишу занатлијску школу и положио пред стручним комисијама испитеиз цртања и немачког језика. Пошто је доста слаб у српском језику, то је Просветни Савет мишљења да се г. Мартаца може примити за учитеља слободоручиог и геометријског цртања у средњој школи. IV Потиредседник саопштава просветном Савету акт министра просвете и црквених послова од 9. Новембра ПБр. 9341., којим се упућује Савету на преглед и оцену дело г. Љубе МиљковиЛа под насловом „Познавапе и нега човечијег тела * израђено за I разред гимназије. Просветни Савет упућује дело то др-у А. СтеФановићу и да се умоли још и г. др. Л.. Докић нроФ. вел. школе. V Привремени иословођ чита писмо министра просвете и црквених послова од 9. Новембра ПБр. 9198, којим се спроводе савету „ Слике из Сриске Историје " од „ Станоја БошковиЛа," с позивом да савет каже може ли се та књига откупити за поклаљање ученицима

о испитима, и ако може за које ученике и за коју цену, јер г. Јов. Бошковић, проФ. вел. школе, који ту књигу нуди, иште динар по комаду. Упућује се на преглед и мишљење М. Зечевићу и Љуб. Ковачевићу. VI Министар аросвете и црквених иослова, писмом својим од 17. Новембра ПБр. 9545. сироводи Савету драму Драгутина Ј. Или&а под насловом „Краљ Вукашин " коју писац нуди на откуп за поклањање ученицима о испитима. Дело ово упућује се на оцену и мишљење г. Светомиру Николајевићу, проФ. вел. школе и Св. Вуловићу. VII Г. Михаило МихаиловиК, проФ. 1 ниже гимиазије београдске, писмом од 10. Новембра извињава се да пе може због слабости примити се прегледања рачунице гђе Милке Свет. ВуловиЛа, која му је по ранијој одлуци Главног Просветног Савета, достављена. Уважавајуђп разлоге које је г. Михаиловић у своме писму навео, Просветннје Савет одлучио да се умоли г. Срета Ј. СтојковиЛ проФ. београдске гимназије да прзгледа поменуту Гачуницу место г. Михаиловића. Пошто је дневни ред исцрпен, потпредседник је закључио састанак.

САСТАНАК СХХХУ 24. Новембра 1882. год. у Београду. Били су: потлредседник Ј. Пецић. Редовни чланови: Л>уб. Ковачевић, др. В. Бакић, архимандрит Нестор. М. Зечевић, Драг. Јовановић, др. Л. Стевановић. Ванредни' чланови : Мих. Валтровић, Љуб. Ковачевић, Јов. Ђорђевић, Ђ. Козарац, Ж. Симић и II. Никетић. Привремени поеловођ др. Ник. Ј. Петровић. I Прпвремени пословођ чита записник 134. састанка, који Савет усваја. II Потиреседник саопштава Просветном Савету писмо арх. Дучића, којнм моли Савет да га разреши од чланства у одбору дисциплинском, јер му многи други службени послови не допуштају да н ту дужност врши. Но Савет је с обзиром на то што у дисциплинском одбору има врло мало посла, и што одбор има и заменика једног, који може заменити члана у случају кадајје спречен другим пословима, одлучио "да не може уважити разлоге арх. Дучића и не може га разрешити од чланства у дисциплинском одбору.