Prosvetni glasnik

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВВТНОГ САВЕТА

Вадтровић и да се умоли г. Владислав Тителбах, проФ. учитељске школе. V Писмом од 28. Јануара ПБр. 599. шаље министар иросветс и црквсних иослова сиисак учила за цртапе у средњој школи. Да овај списак ирегледају и Савету реФеришу одређује се Мих. Валтровић и да се замоли г. Влад. Тителбах, проФ. учитељске школе. VI На основу тач. 4 члан 57. Закона о основним школама, министар иросвете и црквених иослова, нисмом од 31. Јануара ПБр. 584. и 648., ппта : могу ли се уважити године учитељске службе које су ван Србије провели г. г. Никола Мусулин, учатељ београдски и Гавра ПешиК, учитељ рготински. Да о овоме размисле и Савету реФеришу одређују се: Стеван Д. Поповић и Петар Пикетић, с тим да предложе Савету том приликом и сталну основу, по којој би се уважавале године службе заслужним и способним учитељима, које су у учитељству ван Србије провели. VII Министар иросвсте и црквсних иослова, нисмом од 31. Јануара ПБр 649., но ново шаље сведочанства г. Стеве Чутурила, који се жалио на првашњу оцену Просветног Савета, одпосно квалиФикације за наставника средњих школа. Просветнн је Савет по ново разгледао сведочанства г. Стеве и нашао да је доиста свршио учитељску школу у Петрињи и да је ноложио и испит за учитеља у осморазредним грађансквм школама. Но пошто г. Чутурило није свршио гимназију и Факул тет. као што се то прописује за наставнике средњих школа, то Просветни Савет са 8 против 3 гласа, одлучује да : остаје при својој ранијој одлуци коју је донео на свом 136. састанку приликом првог прегледа сведочанства г. Стеве Чутурила. VIII Чита се писмо министра иросвете и црквених иослова од 1. Фебруара ПБр. 510. којим саонштава, да г. Срета СтојковиЛ, проФесор београдске гимназије, захтева да му се врати његова „ Гео метрија ", јер је жели прерадити по сталном наставном плану нре но што се у Савету прегледа. Пошто је дело г. Срете један реФеранат већ прегледао и о њему поднео опширан реФерат, а други бвће с прегледом готов да идућег састанка; то јерешено: да се Геометрија не може вратити г. Стојковићу до коначне одлуке. IX Министар иросвете и црквених иослова, писмом од 1. Фебруара ПБр. 720., шаље на преглед и оцену

Пластичке ирегледалице за иртање од Ц. Асмуса, с нитањем да ли се могу употребити у средњим школама. Упућује се на преглед Мих. Валтровићу и да се замоли за то г. Влад. Тителбах, проФесор учитељске школе. С овим је састанак закључен.

САСТАНГАК СХ1<У1 9. Фебруара 1883 у Београду Били су : предоедник Д. НешиК ; иотпредседник Ј. Нецић ; редовни чланови : Љуб. Клерић, арх. II. Дучић, др В. Бакић, М. Зечевић, М. Миловук, Драг. -Јовановић, 0. Д. Иоповић : ванредни чланови: Св. Вуловић, Ђ, Козарац, Бор. Тодоровић и П. Никетић. Привремени пословођ др. Н. Ј. Пстровић. I Чита се занисник 145. састанка. Усваја се. II Миниетар иросвете и црквених иослова, писмом од 7. Фебруара ПБр. 809., шаље Савету на преглед и мишљење илан за давање кућевних задатака ученицима средњих школа, који је израдио проФесорски савет крагујевачке гимназије. Унућује се наставном одбору, коме се за овај предмет додају М. Миловук и Ђ. Козарац. III Писмом од 7. Фебруара ПБр. 857 ., министар иросвете и црквених иослова спроводи молбу Димитрија ЦветановиЛа, учитеља нишког, којп моли да му се уваже године учитељске службе, које је провео ван граница краљевине Србије. Просветни Савет одлучује : да о овоме реФеришу Стеван Д. Поповић и Петар Никетић. IV Привремени пословођ чита писмо министра иро■ свете и црквених иослова од 8. Фебруара ПБр. 7о7, којим шиље на преглед и мишљење сталне наставне ирограмс за ириродне науке. Да би се ови програми свестрано претрести могли, Просветни Савет одлучује: да се сва госнода која су као чланови комисије те програме састављала, позову на састанак Просветног Савета кад се ти програми буду читали. V Г. протојереј Јаков ПавловиК јавља, да не може ирегледати наставне нрограме за хришћанску науку, за што га је Просветни Савет умолио, јер је нослом оптерећен, а он ће доцније по дужности морати своје мишљење о тим програмима да да непосредно министру просвете, на моли да се други на његово место избере.