Prosvetni glasnik

158

ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

то би се све, ако не баш потнуно отклонити, а оно знатно умавити могло, кад би се у школама пазило да је тонлота сталиа и равномерна, и да не и иремаша меру коју је наука нроиисала. Да се то може постићи, иотребна је справа којом се мери ступањ топлоте и хладноће, нотребан је термометар. у коме многе школе још једоако оскудицу трпе. С тога сам се нашао побуђен да за ову потребу набавим знатну количину термометара. Одавде ће се свакој школи разаслати колико јој треба, пошто оцштина овамо пошаље по два динчра за, сваки комад, који ће јој се бесплатно преко власти исиратити. Препоручујем начелству да ово достави до знања свакој школској општини у округу и да јој препоручи да за своју школу набави одмах по један термометар, пославши за сваки комад који жели имати ио два динара. По варошима, варошицама и већим селима, где су разреди одељени или где деца станују у школској згради, потребно је набавити онолико термометара, колико има одвојених разреда или соба које се ложе и у којима се деца за време учења или иначе задржавају. Учитељнма ће се заказати , да пошто се снраве наместе у школским просторијама редовно воде надзор да се школске собе не прегревају или недовољно загревају, него да је топлота према потреби организма (а то је у школама иоле добро озиданим 15 16 степени Ромирових или 18—20 степени Целзијевих) и да се за цело време докле се деца баве у школи увек подједнако одржава, а не некад већа, а некад мања, како је, може бити, по онога који ложи удобније.

Други се термометри несмеју куповатн без знања и одобрења министра просвете. ПБр. 1437 20. Фебруара 1883. у Београду. Министар просвете и црквених послова, рг. ј^ОВАКОВИЋ е. р. У Свима начелствима, (управи Мајдан-Петеа и шкодеким управитељима у Београду) Докле се, на основу новог наставног програма за основне школе, на коме се тек сад ради, не напише друга ручна књига , из које ће ( се ученици основних школа учити „ Иознавању ирироде ", дозволио сам да се у основннм школама сме употребљавати „ Јестаственица' од г Петра Никетића , и то само четврто издање као најновије. Начелство ће ово доставити до знања свима учитељима основннх школа, а у местима где су наименовани школски управнтељи, учиниће то преко њих, који ће ово саопштити онима којих се тиче. ПБр. 813. 28. Фебруара 1883. у Београду. Министар просвете и црквених послова, Рт. ^ОВАКОВИЋ С. р.

Записник Главног Просветног Савета

САСТАНАК СХБУ 3. Фебруара 1883. у Београду Били су: председник Д. Нешић; потпредседник Ј. Пецић ; редовни чланови ; Љуб. Клерић, арх. Дучић, др. В. Бакић, арх. Нестор, М. Миловук, Драг. Јовановић, др. Л. Сте^ановић, Стев. Д. Поповић; ванредни чланови : Св. Вуловић, Бор. Тодоровић, П. Никетић. Привремени пословођ др. Ник. Ј. Петровић. I Чита се записник 144. састанка, који Савет прима. II Министар иросвете и црквених иослова писмом од 29. Јануара ПБр. 559 јавља да је Његово Величанчанство Краљ благоволео на основу чл. 7. закона о уређењу Просветног Савета, а собзиром на члан 17

закона о основним школама, поставити Стевана Д. ПоиовиКа, реФерента за основну наставу, за члана Главног Просветног Савета. Прима се знању. III Председник саопштава писмо министра иросвете и црквених иослова, од 28. Јануара ПБр. 548., којим шаље на нреглед сталан наставни илан за хришИанску науку. Упућује се арх. Дучићу и да се умоли г. прота Јаков Павловић. IV Чита се писмо министра иросвете и црквених иослова, од 28. Јануара ПБр. 475., којим спроводи Савету на преглед сталан наставни ирограм за слободоручно цртање. За нрегледање одређује се Мих.