Prosvetni glasnik

242

Постављења, премештаји и разрешења наставника основних школа Лктом г. министра аросоете и црквених иослова

I Иостакљени су: у крајинском округу: г. Драгутин РадовановиЛ, за застуиника \ читеља основне школе у Мокрањи, 31. Марта о. г. у подринском округу: г. Светозар СтојковиЛ, за застунника учитеља основне шкоде у Ореовици, 31. Марта о. г. II Премештени су: у вароши београду: г. Јоксим ШарковиК, учитељ III разреда мушке школе теразијске, у III разред школе код Саборне дркве, 18. Марта о. г. г. Милан СтојковиК, учитељ III разреда школе код Саборне цркве, у III разред школе теразијске, 18. Марта о, г.

у књажевачком округу : г. Светислав 1'адовановиИ, учитељ школе клокочевачке, округа крајинског, у Манојлицу, 23. Марта о. г., ио потреби. у крајинском округу: г. Драгутин СтојановиК, учитељ школе читлучке, округа алексиначког, у Клокочевац, 23. Марга о. г., по потреби. у ужичком округу: г. Влајко ПоиовиК, учитељ основне школе ореовичке, округа подринског, у Рогачицу, 30. Марта о. г. III Разрешеи је: у нишком округу: г. Ђорђе ГрбановиК, учитељ основне школе јелашничке, 1. Анрила о. г, по молби.

РАСПШС

МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦР^ВЕНИХ ПОС^ДОВА

Свима надлештвима просветне и црквене струке 7. Јануара 1880. год. издано је законско наређење (Збор. 35. стр. 71). којим се одређује време за увођење нових мера по закону од 1. Децембра 1873 (Збор. 26. стр. 17.). По овом наређењу треба све државне установе да се служе мерама метарског система, почев од 1. Јануара 1881. г. — Нека надлештва држе се тачно тог наређења законског, а друга још и данас служе се старнм мерама ; протпвно том наређењу. Тако доступање чини , с једне стране , да се закон обнлази и обезуважава, с друге пак стране, да се његово остварење у јавном саобраћају спречи. Ово је и дало повода господину министру Финансије, који се стара о тачном извршењу тог закона, да отпусти о овоме нарочиту наредбу од 20. Марта ов. г. МБр.

130. препоручујући свима надлештвима да се најтачније нридржавају свију прониса закона од 1. Децембра 1873. г. и наредаба на основу тог закона лропрописаних ,о облику и саставу мерила у Краљевини Србији". Исту препоруку господина мннистра Финансије саоиштавам свима надлештвима и установама просветне и црквене струке и препоручујем им од своје стране да врше закон о коме је овде реч, у колико се њихова круга рада тиче. Овим законом обухваћене су и све набавке које се чине у службеном нослу, а на рачун државни. Министар просвете и црквених г10сл0ва, ЈЛ\ ј^ОВАКОВИЋ С. р.