Prosvetni glasnik

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

299

онако, као што се код ваздуха говорн о поквареном ваздуху. РеФеренат прима ту примедбу, с тим или да се код тог одељка или на крају дода нарочити одељак о поквареној храни. После тога је др. Стевановић наставио читање програма, који је Просветни Савет примио с неким мањим изменама у појединнм изразима и речима. И тако наставни програм за хигијену за VII разред гимназија и реалака, по одлуци Главног Просветног Савета гласи: (види прилог). *)

С овим је састанак закључен.

САСТАНАК СЈ ј У1 23. Марта 1883. год. у Београду Били су : председник Д. Нешић, потпредседник Ј. Пецић; редовни чланови : Љуб. Клерић, арх. Нестор, др. В. Бакић, М. Зечевић, Драг. Јовановић; ванредни члановн : М. Валтровић, Ов. Вуловић, Јован 'Ворђевић, Бор. Тодоровић, Г Б. Козарац, Ж. Симић, П. Никетић. I Прочитан је записник 155. састанка. Прима се. II Шииистар аросвете и црквених иослова, писмом од 18. Марта ПБр. 2009., спроводи Просветном Сапету молбу г. Јосифа Костића, учитеља лесковачког, који моли, да му се уваже године учитељске службе пре ослобођења проиедене у Лесковцу. Упућује се Ст. Д. Поповићу и П. Никетићу. III Прочитано је писмо министра иросвете и црквсних иослова, од 18. Марта, којим шаље Савету на цреглед сталне наставне ирограме за латински језик. Одлучено да се на састапак, на коме ће се ови програми чнтати, позову чланови комисије, која је програм састављала. IV Привремени нословођ прочитао је иисмо министра иросвете и црквених иослова, од 22. Марта ПБр. 2153. којим спроводи Савету карту „Србије и сриских земаља" Петра ПикетиЛа и протест г. Никетића противу г. Бл. Карића, проФесора, што је узео његову карту, па као своју поднео. Одлучено да се карта г Никетића ради уноређења достави истим реФерентима, којима је достављена и карта г. Карића. V Председник саопштава писмо министра иросвете и црквених иослова, од 22. Марта ПБр. 2213.. којим шаље Савету на преглед и оцену „ Вснац ирича " од *) Штампаће се доцније заједно с осталим програмима. Ур.

М. Рашковића, учитеља чубарског. Упућује се др. В. Бакићу и Св. Вуловићу. VI Др. В. БакиА, у име наставног одбора, реФерује, да је г. Зделар, предавач ужичке реалке, доиста положио на университету грацком проФесорскн испит. Али пошто је г. Зделар ноложио испит само за нижу реалку, а закон о нроФесорским испитима пе прави разлику између ниже н више реалке и ношто није група, из које је г. Зделар полагао испит, потпуна но нашем закону; то је наставни одбор мишљења, да се г. Зделар не може ослободити нспита проФесорског. Просветни је Савет усвојио мишљење наставпога одбора. VII Др. Ђ. Бакип, реФерује у име наставног одбора о давању Писмених задатака ученицима средњих школа, на вели, да би пре коначне одлуке требало чути и мишљење овдашње гимназије и реалке о томе. По предлогу Ј. Пецића Просветни је Савет одлучио: Да се ова ствар по ново упути наставном одбору, коме се за ту цељ имају додати директор београдске гимназије Г Б. Козарац и заступник директора реалке г. Плајел, који ће моћи дати одбору нотребна објашњења. VIII Прочитани су нредлози за сталне наставнс ирограме за науку хришКанску у средњим школама. За тим је одређени реФеренат арх. Дучић ирочитао ове своје примедбе на те ирограме: „Главном Просветном Савету. Прегледао сам програме за Свепггену историју Старога и новога завјета у I и II , за литурђику у III и за хригаћанску пауку у IV разреду гимназије, које мн је неки дан нредао Главни Просветни Савјет на оцјену. I Програм је за свештену исгорију старога Завјета у I разреду гимназије сувигае простран. У њему је побројано све, што би требало да се находи у стручној књизи те врсте. А то не одговара ни годинама ни спреми ученика, који из основних гакола доходе у I разред гимназије, а не одговара ни наетавном плапу за средње школе, по којему су само 2 часа недјељпо одређена за ту науку

38*