Prosvetni glasnik

388

ЗАПИСНИК ГДАВНОГ ПРОСВЕТПОГ САВЕТА

Премештаји и разрешења од дужности наставника основних школа

Актом г. министра иросвете и црквених иослова

I Премештена је: У КРАЈИНСКОМ ОКРУГУ

г-ђица Јулка ЈанковиКева, учитељка основне школе грабовачке, у сва четири разреда женске школе брзоналаначке, 15. Маја о. г., по молби.

II Разрешен је:

У ВАЉЕВСКОМ ОКРУГУ

г. Лазар МилојевиИ, привремени учитељ основне школе у Скели, 10. Маја о. г.

"V з\л: л.ш.

Јелена ЈокиЛева, учитељка основне зкенске школе у Брзој Паланци, округа крајинског, преминула је 12. Маја о. г. у Веограду.

Станко УбавкиИ , учитељ 1 разреда I одељења мушке школе у Ваљеву, преминуо је 1:5. Маја о. г. после дужег боловања.

РАСПИС МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦР^ВЕНИХ ПОС,ЛОВА

Свима схарешинама средн.их школа виших и нижих 0 давању сведоџаба ученицима средњих школа, било пре или пошто сврше школу , има два раснпса. Први од 30. Августа 1881. ПБр. 5790, говори који ученици имају право на уредну школску сведоџбу, а који само уверење могу добити из поједипих разреда. Другим од 27. Октобра 1882. ПБр. 88 1. упућују се директори и друге старешине, како ће набављати, попуњавати и таксовати школске сведоџбе. Ова су наређења многи од старешипа рђаво разумели и погрешно их врше. Неки од њих држе да је први распис о каквоћи сведоџаба замењен овим другим, који се само начина тиче. Међу тим распис од 30. Августа није укинут, нити другим замењен. Други опет не примају школску сведоџбу, кад им се у течају године донесе , тражећи месго ње уверење. Против раснпса греше и једни и други; с тога се

препоручује свима да се од сада држе тачно оба расииса како у погледу писања тако и издавања сведоџаба, те да не отежавају посао ни себи ни родитељима ђачким. На кратко има се приметити, да се сведоџбе школске могу издавати само опима који уредно сврше школу или разред, а они који пре испита оставе школу ма из каквих разлога, добијају место сведоџаба уверепе из разреда у коме су слушали предавања и у њему месечне белешке и оцену из владања. А сведоџбу донесену ради уппсивања , молсе свако, кад год хоће узети, само ако је све измирио што је заводу дуговао или штету учинио. ПБр 3157. 16. Маја 1883. Београд. Министар просвете 11 ирквеннх иослова, јЗт. Ј^ оваковић с . р.

Записнии Главног Просветног Савета

САСТАНАК СГјХН 27. Аирила 1883. у Београду. Били су : потпреседник Ј. Пецић; редовнн чланови : арх. Н. Дучић, др. В. Бакић, М. Зечевић , Драг. -Јовановић, Ст. Д. Поповић; ванредни чланови: М. Валтровић, Св. Вуловић, Ковачевић, Јов. 'Борђевић, протосинђел Никанор Ружичић, Драг, Плајел, Бор. Тодоровић, Ж. Симић и Петар Никетић. Привремени пословођ др. Н. Ј. Петровић. I Прочитан је записник 161. састанка. Прима се.

II Министар иросвете и црквених иослова , писмом од 25. Априла ПБр. 3201., спроводи Главном Просветном Савету слику Св. Саве, којује израдио Владислав Тителбах , проФесор учитељске школе, а намењује се школи. Удућује се на иреглед и оцену Мих. Валтровићу, протосинђелу Никанору и Стеви Тодоровићу, проФ. реалке.