Prosvetni glasnik

64

С УЧИТЕЉСКИХ ПРЕДАВАЊА У НЕГОТИНУ

„Гдагол." — Је ли у иножини или у једнини? „У множини." — Еако би се то казало у једнини ? „ Храни." — Која је нета реч ? — „Одокају." Каква је она реч ? „Глагол." — Је ли у једнини или у множини ? „ У множини." — Како би се казало у једнини ? „Одева." Кад се каже: „Они ме хране и одевају и све што ми треба дају," да ли то говори једно дете, или више њих? „Једнодете." — Како би то казало више деце ? „ Они нас хране и одевају, и све што нам треба дају. " — Понови ти! Ти! Ови! Оад напишите и ту реченицу тако у множини. Нека Н. Н. прочита пету реченицу! — „ Они ме уче добру" — Колико има речи у тој реченици? „4 речи." — Изговори редом сваку реч за себе. — Која је трећареч? „Уче." — Каквајето реч ? „Глагол." — Је ли у једнини или у множини? — „У множини." — Како би се она казала у једнини? — „Учи." —Која је четврта реч? „Добру." — Каква је то реч? „Именица." — Је ли у једнини или у множини ? „У једнини." — Како би се она казала у множини ? „Добра." — Кад се каж,е „они ме уче добру," да ли то говори једно дете или више бих ? „Једно дете". — Како би то казало више деце? „Они нас уче добру." — Изговори ти ! Ти! Ови! Сад напишите и ту реченицу тако у множини. Нека прочита Н. Н. даље до тачке: „ Они ми казују, шта ваља да радим, и да говорим, а шта не." Прочитај тито ! Ти ! Ти ! Пазите сад ! У тим речима што сте сад изговорили има пет реченица. Прва је реченица : „Они ми казују ;" друга је реченица: „шта ваља: " трећа: „да радим," четврта „ида говорим," и пета је реченица: „ а шта не." Која је прва реченица ? Колико има у њој речи ? „3 речи." Изговори редом сваку за себе! Која је у њој трећа реч ?

42 5

„Казују." —Какваје то реч ? „Глагол." — Је ли у једнини или у множини ? „У множини." — Како би се казала у једнини ? „Казује." Која је друга реченица ? Колико има речи у тој реченици ? „ Две речи." Које су? — „Шта ваља." — Која је трећа реченица? — Колико има у њој речи ? „Две." Прочитај сваку реч за себе. — Која је ту друга реч ? „Радим" — Каква је то врста речи ? „Глагол." Јели она у једнини или умножини? „У једнини." — Како би се казала умножини?— „Радимо". — Прочитај четврту реченицу. Колико има у њој речи ? „3 речи." — Прочитај сваку за себе! „И да говорим." Која је ту трећа реч ? „Говорим." — Која је то врста речи ? „Глагол." —Далије у једнини или у множини ? „У једнини." — Како би се та реч казала у множини? „Говоримо." Прочитај пету реченицу! „А штане." Колико има у њој речи ? „3 речи." Изговори сад свих пет реченица у једно! „Они нам казују, шта ваља да радим и да говорим, а шта не." Ти ! Ти ! Кад се тако : каже, онда говори ли тако једно дете, или више њих ? „Једно дете." — Како би свих тих пет реченица казало више деце ? — „ Они нам казују, шта ваља да радимо и да говоримо, а шта не." Понови ти! Ти! Ови! Оад напишите све то у множини. Нека прочита Н. Н. све шта је написала. Да ли би тако, као што сте написали, говорило једно дете или више њих? „Више њих". Је су ли те реченице у једнини или у множини? „У множини". — А онако као што је у књизи написано, да ли би говорило једно дете или више њих? „Једно дете." — Јесу ли остале реченице у множини? „Нису. Тамо су у једнини."

Овако би се имали нрећи и остали одељци, но, разуме се ио себи, не на једном часу предавања, већ распоредити на више дана.