Prosvetni glasnik

582

19. Шуменски округ добиоје за пет местаномоћи у суми 8500 динар.|. 20. У Провадиском округу дато је једноме месту иомоћи 2000 динара. 21. Варнски округ имао је седам иеста којимаје дата знатна помоћ у 20.700 динара. 1 ) Учитељски персонал у основним школама у ночетку ове школске године нрвн пут је иопуњен ли цима, која су се нарочито спремада за ту цељ у ново отвореној једногодишњој школи у Врацу и Шумену. Брачанска школа дала је 27 учитеља, а шумепска (која има и паралелни курс) 38 учитеља и 22 учитељке, свега 87 нових учитељских снага. Осем тога прошдога школскога одмора, као н свагда, држати су привремени педагошки течаји за вежбање већ дејствујућпх сеоских учитеља и то на осам места: У С офији (124 слушаоца), Ћустендилу (124), у Трну (152). у Орехову (4;)), у У1овчп (88 ј , у Свиштову (101) у Рушчуку (б ! .») и у Горњој Ореховици (165). У томе шестонедељном вежбању учествовало је свега 862 слушаоца, који, — осем 42 — сви добнше нотребна сведочанства. Но да би се развило основно школовање као што треба, потребно је, да се поред две педагошке школе у Шумену и Врацу, као и норед женских гимназија у С офији и Трнову, отворе и осиовне вежбаонице, јер дпца, која се спремају за учитеље или учитељке, треба да се упознају са методом у практицн, која не може да се изучи само по теорији. Нужна сума за ту цељ стављена је у пројект буџета за 1883. годину. Пенсија нрестарелим учитељима иди учитељкама удовицама, дате су у 1882 год. иа 11 дица, т. ј. на 8 учитеља и 3 удовице — свакоме с претходним одобрењем Државног Савета. С тога је сума, одређена на ту цељ готово са свим исцрпена, а и жедети је јако, да се она за 1883 годину увећа. 2 ) У прошло.ј години дате су помоћи и неким небугарским шкодама у Кнежевинн. Учитељу бугарског језика у турским и јерменским школама у Варни дато је 1800 динара; за школска здања у мусломанским општинама у Белој Сдатини (Ореховски округ) 2000 динара, Борима (у Ловчанском) 350 динара; Пдевни 300 динара. За јеврејску шкоду у С офији издато је 200Ј

1 ) У извештају су била у сваком округу посебице обележена имена свију места којимаје дата помоћ, и суме које су коме месту дате. Али с тога што такве појединости немају бог зна какве вредноети за наше читаоце, ми смо их нзоставили2 ) У извештају именују се и лица којима је пенсија дата и сума колико је коме дато. Интересантно је знати да је најмаља сума пензије 300, а највећа 2400 динара.

динара, у Ћустендилу 500 динара , у Разграду 300 динара. Све је ово издато за потпору учитељима бугарског језика. Исто тако па такве учитеље у јеврејским н јермепским школама у Шулену 1444 динара, за јерменске школе у Варни 1 ОоО дипара. Осем тога држава је потпомагала неколико бугарских учитеља по седима у неким окрузима, у којима је мешовито стамовнипггво, особито у ореховском међу Власима и у Варненском међу Рагаузима. У онште министарство народ! е просвете сматра за своју дужност да, колико Је више могуће, потдомаже да се раснростре учење бугарског језика међу небугарским поданицима Кнежевине. Од небугарских хришћанских шкода (за лањски извештај није бидо статистичких података за ове шкоде јер нису били прикупљени) пајвеће су грчке школе у Варни, т. ј. једноразредна школа са 3 учитеља и 61 учепиком, две основне мушке са 5 учитеља и 450 ученика и 3 жепске школе са 8 учитељака и 585 ученица. Осем тога ваља споменути и приватне школе, међу којима су особито важне школе америкапских мисионара у Самокову: мушка са 6 разреда, 5 учитеља, и 34ученика (9 из Кнежевине), женска са 5 разреда, 6 учитељака и 80 ученвца (37 пз Кнеженине) и католичка француска шкода: женска са 3 разреда, б учитељака и 112 учепица (34 странкиње, 49 Јеврејака, 29 Бугарки , мушка са 2 равреда, 2 учитеља и 74 учепика (55 странаца. 8 Јеврејчади и 11 Бугарчади . По угдеду на ове, започеле су да се јављају још и дру>е такве шкоде, п мииистарство сматра за своју обавезу да једним засебним закопом уредп њихово отварање и падзор над њима. Министарство народне нросвете нотпомогдо је бугарске шкоде изман Кпежевипе, на пример подизање шкодског здања у разрушеном селу Шиици за 4000 динара. Кдасне општинске школе, којима је задатак да допуњују основно образовање, и којих има у повећим варошима (обично са два разреда) и у неким селима помагадо је министарство где је то било нотребпо, но све те помоћи означене су у нанред наведеном списку. Неке општипе спремају се да подигну више разреде, у колико им средства донуштају, што им доиста чини велике Финансијске терете, и што такође треба ограничити једним законом. Средњи школски заводи , које издржава држава, јесу сада ових 12. 1. Духовна семинарија у Петропавловском Љестовском манасгпру до Трнова. Учење траје б година, то јест 5 разреда с једним припремним разредом ; сада су већ отворена 4 разреда.