Prosvetni glasnik

НАСТДВНИ ПЛДНОВИ, РАСиОГЕДН И НРОГГАМН ЗА ВИШЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

693

Б. НАЦРТ ПРОГРАМА наставних предмета за сеоске више основне школе I Наука Хришћанска V р. Понављање онога што се учило у II' и IV раз. ниже основне школе. Објашњење храма и у њему светих места. Објашњење богослужења и српска слава. VI р. Хрншћанске дужности : према Богу, цркви, држави, људима и себи. Из историје српске цркве најглавннје слике: крштење Срба, св. Сава и његов рад у цркви и школи. Српска натријаршија. Независност српске цркве у Краљевинн Србији. II Српски језик V р. Читање (из I и II читанке за средње школе). Писмена вежбања. Просте речениде. VI р. Читање (као и у V р.). Вежбања у изради самосталних писмених састава. Сложене реченице. Интерпупкција. III Рачун V р. Прости и десетни разломци. Метарске мере. Размере и сразмере. Просто и сложено правило тројно. VI р. Иптересни рачунп. Правило добитка и одбитка. Друштвено правило. Правило смесе Вођење дневника примања и издавања. ГУ Практична Геометрија V. р. Геометријска тела (призме, пирампде, облице купе и лопте). Круг и елипса. Троугао, четвороугао и многоугао. Углови, линије и тачке. Израчунавање површине и садржине. VI. р. То исто што и у V разреду с премеранањем у пољу помоћу летве и ланца Крокирлње. V Земљонис. V р. Европа. Србија и Балканско полуострво. Најважнија места за извозну трговину Србије. Путовн. — Облик земље. Најважпије тачке и линије на. иланиглобу. Подела земље на воду и копна. VI. Иеторија оижта V р. Неколико биограФија из старе историје Грка, Римљана и Словена. Мухамед. Пронађење Америке. VI р. Историја Бугара и других околннх народа у колико има везе с исторпјом српског народа. Хус и Лутер. РеФормација у Немачкој и другим важнијим земљама европским. Тридестогодишњи рат. Лудвик XIV. Петар велики. Ослобођење Америке. Француска револуција. Нанолеон I. VII Физика и хемија V р. Физика. Тумачење прпроднпх појава. Топлота. Електрицитет. — Хсмија. Елементи. Осповна једињења.

VI р. Физика, Магветне појаве. ТелеграФ. Галванска струја. — Хемија. Прављење ракије, пширитуса и разног уља. VIII Пољска привреда V р. Ратарство. Земља, положај и питомљење. Орање. Дрљање и дрљача, ваљање и ваљак. Ђубрење. Семе и сејање. Жетва. Вршидба. Пшепица, раж., јечам, овас, елда, ситна нроја, кукуруз, кромиир, репа за стоку, конопља и лан, дуван и детелина. Ливадарство. ВоКарство. Расадник. Нега. Дивљакеи изданци. Каламљење. Одгајивање дебла и круне Пресађивање. Пријатељи воћарства. Воће. Употреба дрвета одвоћака. VI р. Оточарство Домаће животиње. Прнплођење стоке. Храњење и нега. Гајење говеда, коња, свиња и овада. Пчеларство. Пчела. Кованлук. Кошница. Послови с пролећа и у јесен. Остављање трмака за зимовник и запат. Свиларство Свилац. Бели дуд п дудара. Свилара. Почетак посла, храњење и нега. Градинарство Градина и поврће. Ручна оруђа. Уређење градипе. Ђубрење. СеЈање. Заливање. Ра." салница. Плевљење. Избор поврћа. Гајење поврћа. ЈВинодеље Земљиште. Важније домаће и стране врсте лоза. Пресађивање лозе из семепа произведене. Ђубрење винограда Шкодљнви утицаји и болести лозе. Берба. Младо вино. Бојадисала за вина. Употреба комине. Шумарство. Познавање шумског дрвећа. Подизање шуме. Сеча. Употреба шумских производа. IX Певање , V р. Певање псалама на јутрењу и кондаци. 5 -б световпих песама у један и четири гласа. VI р. Из литургије оно исто што је одређепо за III разред нпже основне школе, само у два гласа. 10—15 песама световних у кору. X Гимнастика и војничко вежбаље. V р. Радње на ногарима и другим справама. Вежбања с мотком. Четно учење. VI р. Вежбања на иремету, ногарима и гривнама. Батаљоно Јчење. Слободна вежбања као и у нижој основној школи.

В. НАЦРТ ПРОГРАМА наставних предмета за женске више основне школе I Наука хришћанска V раз. Поиављање онога што се учило у III и IV раз. ниже основне школе. Објашњење храма и у њему светих места. Објашњење богослужења к српска слава.