Prosvetni glasnik

ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈИ ДИРЕКТОРА СРЕДЊИХ ШКОЛЛ 703

РАСПЖСИС МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦР^ВЕНИХ ПОСсЛОВА

I Свима начелствима и управама вароши Београда и Мајданпека. По члану 4. закона о основним школама од 31. Децембра 1882. год. има се иоред сваке ниже основне школе , где се ие би могла установити и виша основна школа , завести иродужна школа. Ову школу морају по закону походити сви о:ш који су свршили четири разреда у основној школи , а не би продужили учење у основној вишој или другој каквој школи. Према томе имају се још ове године завести продужне школе у свима местима у округу и вароши у којима је прошле школске годпне било четири разреда основне ш:;оле, а ове године није заведена виша основна школа. У местима где је лане бнло само три разреда основне школе, заводи се ове године четврти разред. Према томе у тим местнма неће бити продужне школе за ову годину. У нродужне школе морају се уписати сва она деца, која су о Петровудне свршила IV разред основне школе , а нису прешла у нижу гимпазију , вишу женску школу илп нишу основну : школу. Списак такве деце нека одмах састави учитељ IV разреда и нека га преда школском одбору, а он ће по том сниску заиисати у продужну школу ученике, који су је но закону дужни походити. За ову годину установиће се с-.мо први разред иродужне школе. Наставни план и програм , као и распоред времена када ће бити ученици дужпи школу походити (чл. 7. закона) одредиће се доцније. Начелство ће одмах све ово извршити и позвати школске одборе да му с места доставе копије снискова, које ће јш оно без одлагања послати на увиђај. У нрилогу •/. шаљем начелству комада овога расписа, с препоруком да свакој гаколи досгави по један екземплар. ПБр. 8070 24 Августа 1883 год. у Београду. Мшшстар просвете и цркв6них послова, рг. ј^ОВАКОВИЋ с. р.

II Свима начелствима и управама вароши Београда и Мајданпека. На основу чл. 7. закона о основним школама од 31. Децембра 1382 године, а у свези мога расписа од 24. Августа ов. г. ПБр. 8070 наређујем,да се за ову школску годину ради у продужној школи Четвртком ц то цео дан. Где год је продужна школа у округу — вароши — заведена, начелство — управа — ће известити школски Одбор и дотичног учитеља, да Четвртком цео дан геће радити редовна основна нижа школа, а посебице они разреди којих учитељи буду одређенп да предају у продужној школи. С тога ће се ученици нижих основних школа у местима где има продужне школе, распуштати кућама Четвртком, а учитељи радиће у продужној школи. Ова се наредба има објавити свима учитељима, као и родитељима, стараоцима, газдама и мајсторима, који нмају деце, која су по тач. 1. члана 4. закона о основним школама дужна походити продужну школу. У противиом случају начелсгва — управа — ће према њима поступита но последњој тачцп чл. 39. закона основним школама. Начелство — унрава — одмах ће ме известити кад се где нродуж: а школа отвори и колико учитеља у њој раде, како би се могао по један примерак наставнога плана и програма доставити и сваком учитељу на по се ПБр. 9001 10. Септембра 1883 год у Београду. Министар просвете и црквених послова р-г. Новаковић е. р.

ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈИ ДИРЕКТОРА СРЕДЊИХ ШК0/1А VI | I Наотавнички радови и наетава СМЕДЕРЕВСКЕ ИИЖЕ ГИМНАЗИЈЕ Од р а д 0ва1> којима се ишло ученицима на олакГосаодине Министре, шицу, имао бих за ову годину да прибележим у Усуђуј ем се поднети Вам, господине министре, 1 оделитим нредметима ове појединости: свој извегатај о стаљу и раду емедеревске ниже гим- ; 1. У Хемији учињено је много више огледа, назије за школску годииу 1882—83. . те суучеиицина очигледнији начин ову науку учили.