Prosvetni glasnik

БЕЛЕШКЕ 0 ПРОСВЕТИ И ШКОДАМА

879

у договору са општином : Лаза Л.азаревић, трговац из Ваљева, Љуба Молеровић, из Врачевића сељак и г. Урош Кнежеввћ, адкокат овд. Поред овога додаје још и то, да стараоци закоиским путем потраже пензију, која му је одузета 1868. г. безправно, па и то изнудно, и ова да се унесе у фонд просветни где и остало имање. Овај тестаменат чуваће г. Урош Киежевић. 19. Децембра 1878. г. Веоград. Јефрем Гавриловик Сведоци : Стеваи С ЈелкиК, бакалин. Никола Живкови%, ћурчија. Јеремија МиливојевиК, бакалпн. Тома СтојковиК , бакалин. Стеван С. ПоркиЛ, писар додатка. У. Кнежевић. Сви из Београда."

II пок. ДИМИТРЖЈА НИЕЖИЂА - БЕЉЕ , Б. ТРГОВЦА У БЕОГРАДУ „Којим при чистој свести наређујем како да се распореди моја имаовина после моје смрти која се тада затече. Моја жена Л.енка, као верни друг и најбољи пријатељ мој, биће миједини иасљедник, а да пзда следеће легате. Кућу моју с плацем па Зеленом Венцу постојећу на просветне цељи. г ) Заветина ова носиће име „Заветина Димитрија С. Николића — Беље." — Истом заветивом руковаће за свог живота моја жена Ленка, а после њене смрти да се иста преда држави на руковање. 1 ) Ова кућа процењена је на 7 6 хил>ада динара. Ур.

Мојим сестрама Мари и Персп свакој по две стотине дуката цесарских, поред оног што им ирипада ј по ранијем поравнању. Мојој сестри Стани, жени Драгољуба С. Поповића, и његовој сала деци у животу по педесет дуката. Стани одмах да се исплати, а деци кад које буде пунољетно , но женској и пре тога , у случају удадбе I ЊИХОВР. Моме брату од тетке Вучку Жпвковићу, дуванџији, педесет дуката цесарских. Моме шураку Кости Мијовићу п Љубици кћери Ђоше Миловановића, саветника , по педесет дуката. Општини овд. за сиротињски фонд педесет дуката. Моја жена да сагради гробницу у којућесесместити моје тело , а после њепе смрти и њено , и да подигне споменпк. Моја жена биће неограничени руковаоц и уживаоц целог мог имања ; за то да се не чини попис , нити да се власт или ко други у исто меша. У Веограду, 29. Марта 1888. г. (М. П.) Завештаоц Д, С. Николи^-Беља", с. р. ! (( Тестамент овај по казивању ' Дим. С. Николића ја сам написао ! Др. Ж. ПетровиЛ" , с. р. „Потписани сведочимо да је овај тестаменат прочитан од г. П. Милушића пред нама као позватим сведоцима и да га је завештатељ потпуно за свој признао и пред нама свима својеручно потписао. Сведоци : Петар Р. МилгЈшиК, с. р. Ђељко СавиК , с. р. Мијаило СтефановиК, с. р. Јефта Т. ПавловиК с. р.

белешке о просвети и ип^олама

I Основне школе у Мешкој Из извештаја који је поднесен чешком замаљском сабору о стању народних школа у Чешкој за 1883. г., вадимо ове податке: Године 1883. било је у Чешкој 4209 школских општина и 61 заселак, дакле 16 школских оп-

штина и 6 заселака више но у прошлој години. Од овога броЈа долази 2348 школских општина и 10 заселака на чешке, а 1858 школских општина и 51 заселак на немачке школске округе. По учитељској плати ређају се школске општане овако: у нрвој класи (700 Фор.) има их 83, у другој (600 Фор.) 185, у трећој (500 Фор.) 1327 п у четвртој (400 Фор.) 2611; ц тако, према закону,