Prosvetni glasnik

944

бел.ешке 0 просвети и шеолама и просветни добротвори

Но срећа је била, те се сва ова претња није испунила. Године 453. ноћу умре Атила изненада. Прича каже да га је убила једна његова жена, коју је тек тада био узео. Велики је био страх и општа жалост међу Хунима за њиховим великим краљем. Под ведрим небом био је разапет један свилен шатор, под којим је на једном украшеном кревету стајало краљевско тело. Најодабраније старешине и друти људи од хунског народа били су око његовог шатора. Они су секли своју косу, дерали своје хаљине и певали тужне песме. После тога метули су мртваца у златан сандук, па онда тај златан сандук у један сребрн, а овај опет у један гвозден, и закопаше га ноћу, па онда поубијаше све оне робове, који су им

у томе помагали. Тако дакле није нико могао знати где је Атилино тело, и где су његове скупоцености закопане. Смрћу Атилином срушила се сила Хуна. Атилини синови нису ни памећу ни јунаштвом личили на свога оца. Народи, које је Атила био покорио, ослободише се и опет осаоваше своје државе. Нешто Хуна изгине, а нешто се опет врати натраг у Азију. У то време кад и Хуни били су навалили разни народи на римско царство као: Свеви , Вандали, Бургунди, источни Готи и западни Готи. Најзнатнији од тих народа били су источни Готи, а најзнатнији њихов владалац Теодорик Велики. (НАСТАВИЋЕ СЕ)

БЕ^1ЕШКЕ о просвети и шј^олама

Званичне напомене 1. Молбе за одсуетво Расписом г. мннистра просвете п црквеиих послова од 3. ов. м ПБр. 12 822. преиоручено је свима надлештвима просветне и црквене струке, да се вико од званичника који се, молв за одсуство оддужности, не обраћа неиосредно министарству ради тога него да то чини иреко старешине завода, који ће таке молбенице достављати министарству на решење. 2. Српска читанка, I књига, за ниже гимназије и реалке У Државној Штампарији изишла је „Српска Читанка, за ниже гимназије и реалке краљевине Србије,"

кпига арба, треће издање, поправљено ио примедбама Главног Просветног Савета. Ово ће од сада бити школска књига. 8. Метарске лере за основне школе У министарству просвете прикупљена је повећа количина нових метарских мера којима се, но ранијем Ј наређењу, имају снабдети основне школе у Србији. За то се позивају овим путем сви одбори школски који своје школе још нису снабдели овим училима да што пре пошљу министарству потребну суму новаца (27 динара), па ће пм се мере, добро спаковане, одмах бесплатно преко најближе власти доставити.

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ 1. , 2. Г. Аеонтије. 6. намесник манастира Тумана, по- ГГ. Бра&а ТасиКи , механџије пз Неготииа, поклонио је В. Гра/шштанској нижој гимназији један клонила су 6 комада разних поучних књижпца и 4 микроскоп с кутијом и са још два анатомска препа- лвске , да се раздаду на поклон добрим ученицима рата у вредности 60 динара. трњанске основне школе. Г. Л.еонтију изјављује се усрдна захвалност на овом . На овом поклону изјављује се дародавцима усрдна добру које је учинио школи. захвалност.

Издање и штампа краљевско-српске државне штамнарије.

Одговорни уредник Стеван Д. Поповшј.