Prosvetni glasnik

60

РАСПНСП ЗАСТУПНПКА МПНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА

г. 0 теван ЖиличиК, учптељ школе тијанске, 1. Септембра о. г., иошто је изјавио да не може ићи на дужност. у шабачком округу : г-ђа Љубица МиловановиКка, учитељица 1Т1 разреда жепске основне школе у Шапцу, 22. Августа о. г., по молби. г. Јован ИванишевиЛ, учитељ школе белотићске, у срезу мачванском, 16. Августа о. г., цо молби.

г. Јован Алексић, учитељ школе црнобарске, 10. Септембра о. г., по молби. IV Стављени у стање мира г. Пвтар ЋириК, учитељ II разреда школе зајечарске, у округу црноречком, 1. Септембра 0. г., по молби. г. Марко ИвковиК, учитељ основне школе у Ропочеву, округа београдског, 16. Септембра о. г., по молби.

Р А С П И С И ЗАСТУПНИКА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОС^ЛОВА

1 Великој школи, учитељској школи београдској, свима гимиазијама, реалкама, иижим гимназијама и гимназијским реалкама. Главни Просветни Савет, приликом претресања сталног наставног програма из геограшије у средњим школама, донео је одлуку, да се космограФИја у строжијем, научпом смислу, одвоји од геограФИје и пренесе као засебни предмет у УП. разред гимназија и реалака. Заступник министра просвете и дрквених послова усвојио је ту одлуку и решио, да се у томе погледу измени досадашњи наставни план средњих школа у толико, да се у "VII разреду гимназија и реалака предаје космогра®ија са 1 часом недељно, у строгом научном смислу. Уз геограФију пак у гимназијским реалкама и нижим гимназијама и реалкама предаваће се одсад само општи елементарни појмови из математичке и Физичке геограФије. Ово ће старешина завода доставити до знања наставнику геограФИЈе, да у школској години која

настаје према томе удеси предавања из геограФије, докле стални програм не буде објављен. ПБр. 10519/83. 17. Јула 1884. год. у Београду. Заступник министра просвете и цркв. послова, министар правде, Дим. ј \4 аринкови-б , с. р.

II Свима начелствима и уирави вар. Веограда и Мајдан-Пека Из извештаја надзорничких види се, да се упис ученика у основне школе, који извршују одбори школски, а по том упис у школску уписницу, који извршују учитељи, не врше тако, како се не би дала прилика и могућност злоупотреби, или од једне или од друге стране, нити тако да се школски надзорниди могу уверити о уредности или неуредности у томе погледу. С тога заступник министра просвете и црквених послова наређује: 1. Да сваки школски одбор сходно чл. 28. закона о основним школама на време, т. ј. пре