Prosvetni glasnik

184 ПРОСБЕТНИ ДОБРОТВОРИ

Наризу, од 1. Мар-га 1 8 84. — За правие иауке, у Паризу, од 1. Марта ове године: 10. Тихомиљ Јовановић; — 11. Милић Радовановић; — 12. Тодор ПетковиА; — 13. Мијаило Н. Јов&новић; 14. Саасоје Радојичић. — За ириродно-математичке науке, у Паризу, од 1. Марта ове године: 15. Стеван Т. Јакшић\ — 16. Сава Урогиввић; — 17. Мијалко В. Ћирић. — За иоторијокоФилолошке науке, у Паризу, од 1. Марта ове године: 18. Михаило Ј. Шљивић; — 19. Божа Прокић. — За техничке науке, од 1. Марта ове године: 20. Светозар Недељковић , у Минхену; —

21. Јован Станковић, у Дрезди; — 22. Андрија Ј. Стевановић, у Вердину. — За изучавање шгампароких послова : 23. Мирко Немец; — 24. Стеван Најдановић, обојица у Берлину, од 9. Марта о. г. Испитани професорски кандидати. — 49. г. Додросл ав Ружић, оупленат ужичке реалке, полоншо је ирофеоорски исгшт из: Зоологије, Антропологије, Дијететике, Ботанике, Физиологије, Анатомије и Немачког Језика.

—1!'

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

Фонад за потпомагање сиротних и сиромашних ученика средњих школа у Београду: xxx т А. т v т и фонда сир0тних ученика средњих школл у беогрлду. Члаи 1. Иод иокровитељством Његовог Височанства Престолонаследника Краљевића Александра основаи је Фонад за потпомагање у оделу сиротних а добрих учепика средњих школа и то : свију виших и нижих гимназија, реалке и учитељске гаколе, као државних школских установа у Београду. Члан 2. Основни је каиитал 1244 динара и 60 пара динарских. На умћожавање овог капитааа употребљаваће се добровол.ни прилози, приходи од забава, лутрија и могућих завештаја. Члан 3. Од годишн.их прихода мора се 10 од сто редовно претварати у капитал дотле, док се од самог интереса могне на сваког ученика, који је нуждан помоћи, одвајати по два динара дневно без крњења капитала и употребити на издржање речених ученика. Члан 4. Овим фондом уирављаће одбор од старешина овдагањих средњих школа гимназијских колико их буде, реалке и учитељске школе, који ће из своје средине изабрати председника на годину дана. Председник заступаће одбор у примању и издавању Фондовних новапа. Члан 5. Новац мора се предавати управи Фоидова или другом сличном заводу најдуже за осам дана од дана кад се преда председнику у руке.

Члан 6. Фондовни новци не смеју се употребити ни на каку другу цељ, но што је означено у 1. и 2. члану ових штатута. Члан 7. Који ће ученици према успеху и владању моћи уживати благодејање овог Фонда, прописаћо се нарочитим правилима, која ће се поднети на одобрење министру иросвете. Члан 8. Рачуни овог Фонда прегледаће се сваке године у месецу Јулу од стручних лица или комисије, како мипистар иросвете буде наредио. 26. Јапуара 1885. године, у Београду. Директори : Јевта ЂорђевиЋ Ђ. Козарац Т, МијушковиЋ Љ. КовачевиЋ Д. Плајел.

Фонду за помагање сиромашних ученика меовљанске основне школе (Округ шабачки) приложили су добротвори на св. Саву ове године 5 6-35 динара. (Фонд сада износи 7 69.78 динара.)

Поклон шабачкој нижој гимназији. — Пок. д-р А. Гродер, оставио је шабачкој нижој гимназији 231 комад разних књига и је*ан стаклени орман у коме су књиге смештене.

Библиотеци шабачке ниже ги.чназије поклонио је Његово Преосвепггенство јепископ шабачки, Самуило, књигу ((Међудневница® од Мил. Т>. Милићевића. Школама округа јагодинског поклонио је г. Јов. Мишковић, иуковник, 26 комада ( ,Тоиографског речиика округа јагодинског."

Издање и штампа нраљсвсво-српске државне штампарије

Одговорни уредник Живојин П. СимиЋ