Prosvetni glasnik

4 90

ГОДИШП.И ИЗВЕШТАЈИ СТАРЕШИЦА СРЕДЊИХ ШКОЛА

одмора или због умора ђачког или по некој нотреби. Већи одмори ирема закону давати су у време празника, и то : о Божићу од 22 Децембра до 1 Јануара, о Васкрсу од Дазареве суботе до томине недеље ; затим о покладама давато је по два дана, а то с' тога, да се завод нрвог дана поста опаје и опере, хаљине проветре и истресу, а у трнезарији да се судови за пост спреме. Сем тога ђаци су ишли један дан на Мајалос, а дато им је и пред испит В — 4. дана одмора да се боље за испит спреме. Ванредних одмора није било VII Мој .ално сташ учвника и казни. Владање и у опште понашање ученика ове школске године било је у опште иохвално. Ни једнога случаја није било, гато би и најмању сенку бацило на завод и ђачки образ и поштење. Према својим наставницима понашали су се достојансгвено и послушно ; а међу собом ионашали су се

братски. Озбиљних зађевица међу њима није се појављивало, а још мање неиослушности нрема наставницима.— Ако је кад и појавило се детињства и несташлука међу њима, Управа је одмах саветима, на кад-и-кад и казнима одстрањавала то, и послушности, мириоћи и леном међусобном животу нрикикавала. Сви су и већи и мањи иетупи лако савлађивани и кривци исправљани. Противљења од стране ђака није било. Ну, при свој мирноћи ученика, ипак су неки за истуне кажњеии. Тако васпитач и други ироФесори казнили су 49 ученика, Ректор 20 ученика и савет богословиски 5 ученика. Еажњени су укором 36 мањим и већим затвором 87 и одузимањем благодјејања 2 ученика; 1 ) изгнањем није ни један кажњен, сем што је било наређено да се иследи кривица Јевтана Еебељића, уч. II раз. и он је онда сам напуштио школу, из које би можда био искључен, ако би се кривица доказала.

У Ч Е Н

И

К

А

ј Е С В Р Ш И

Л 0

У

РАЗРЕДУ

Са оценом посете школе и црнве

У

Р А 3 Р Е Д У

Са оценом у владању

1

11

III

IV

I

II

III

IV

Примерно Врло добро .... Добро • Лоше

43 10 2 2 1

29 8 4

18 9 3 2

17 5 4

Похвално .... Марљиво .... Прилично Немарљиво ....

46 4 5 2

25 7 6 3

19 8 5

4 7 14 1

Свега

II 57

41

| 32

26

Свега ....

1 57

41

32

26

V/ Годишњи исаити ученика. И ове школске године нису сви иснити држани у време законом школским одређено. А ево зашто! Ученици IV раз. молили су да ноложе раније испит годишњи ; јер су неки између њих снремали се да полажу учитељски испит. Управа је нрихватила њихову молбу и Господину Мннистру снровела, и Он је актом својим од 8-У ове год. ЦВр. 608.

одобрио, да они могу годишње исните свршити до 1 Јуна. Тако је и било. — Сем тога били су раније испити из појединих нредмета и у другим разредима с' тога што су дотични наставници тих предмета одређени за овогодишње ревизоре основних школа. Тако I. Ученици III раз. иоложилн су иснит из Дитургике 20 Маја ; ') Види таблицу на 491. страии.