Prosvetni glasnik

распис министра просвете

II Разрешени су: у топличко.м округу : г-ђа Драгиња НешковиЧка, учитељица I и II разреда женске тикоде у Прокупљу, 21. Јануара ове године пгго је оставила школу без одобрева.

Р А С . минжстра просвете Свима начелништвима, Управи вар. Београда и Уирави вар. Мајдан Пека. За основне школе имајуизрађениу државној штампарији Проииси." То су свешчице у којима на свакоме листу испуњена је ирва врста написаним словима или речима. Та прва врста служи као прописана за углед да ђаци угледајући се на њу испишу остале врсте означене за писање. Али оиазило се да треба да за основну школу има и таквих свешчица, у којима неће бити иропмсано шта се у њима има ппсати, него да су само спремљене по педагошким назорима за писање, а шта ће се у њима писати, прописиваће сам учитељ. Овакве свешчице израђене су но наредби министарства и наштампане у државној штамнарији и зову се „Прониснице."

г. Антоније Лу ш/1, заступнпк учитеља II, III и IV раз. школе куршумлијске 27. Јануара о. г. У м р л и : Јеврем Стевановиб, заступник учитеља школе лужничке, у окр. крагујевачком преминуоје 18. Децембра пр. г. у Нишу каовојнпк.

п и с 2" црквених послова Нека начелништво саопшти овај акат свима унравитељима школским — односно учитељима пжола у своме подручју — с нрепоруком да исте „Прописнице" употребљавају у настави за коју су намењене. Одборима пак школским наредиће да „Прониснпце" као и остале шгсодске књиге набављају и предају учителдма на употребу. „Проииснице" се набављају преко државних књижара, а цена је једној свешчици нет динарскпх пара. ПБр. 843. 31. Јануара 1886 год. Београд. Мшгастар просвете и црквеиих послова, рг. Д. ЈТоповић

Записник Главног Просветног Савета

СЛСТАНАК ССС којпм се извештава Главни Просветни Са15. Јанаура 1886 год. у Бсоградц. вет ' Д а Ј е председник савета на одсуству, Били су: за иредседника, најстарији члан, Ј. Пе- а потпредс с< дник Савега да јс болес!ан , и ци"ћ; редовни чланови: д-р. Ник. Ј. Петрови^, Свет. моди се Гдавни Просетни Савет да изводи Вулови^, Драг. Плајел; ванредни чланови: Јев. Ђорђеви-ћ, сам изабрати једнога од својих чданова, Јов. Ђорђеви*, д-р. в. Баки-ћ, Бор. ТодоровиЋ, Никола ко ј и као цредседник руководити саветску Стајеви^, Лаз. ОбрадовиЂ. седницу. Пословођа Мил. МарковиЋ. " „ Тајним гдасавем са 8 иротиву два гдаса I изабратје за председника најстарији редовни Прочитано је иисмо г. министра аросветс чдан Савета г. Ј. ПециК. и црквених иослова од 15. ов. м. ПБр. 386,