Prosvetni glasnik

6*

РАСПИС МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА

у алексиначком округу : гђца Јелисавета Јанкови&ева, учитељска заетуппница I разреда пгаоле тешичке, овог округа, у Липовац, 21. Јануара ове год. по молби.

у пожаревачком округу: г. Стеван ЈоксимовиК, учитељски заступник у Раброву, 15. Јануара ове године но молби.

III Разрешени су: у крајинском округу : гђца Анка ИоповиКева, учитељица I р. мушке школе кобишничке, 15. Јануара ове год. по молби. у ужичком округу:

у топличком округу : Сава ЕамаерелиЛ, привремени учи-

тељ у Житорађи, 15. Јануара ове године по молби.

г. Михаило ИоиовиЛ, учитољски заступник у Мочиоцима, 19. Јануара о. године по молби.

Раепис министра просвете и црнвених послова

Ректору Велике Школе, Ректору Вогословије, Директорима Гимназија, нижих Гимназија и Реалака, Управнидима Учитељских школа и Управници Више женеке школе Наше су школе још нејаке. Још у њима има наука које се нредају тренутно, а нису обележене нити објављене стално и јасно. Још дух предавања у нагаим школама није имао ередства и времена да утврди своја добра предања и да према искуству и приликама нашега живота развије свој самостални облик. За то, што су нам школе још младе, оне ишту све више неге и бриге од својих наставника, и све тежи али и- светлији иостаје задатак наставнички. Да би се дакле покренуо живљи развитак наше школске књижевности, да бн се почео изводити на јавносг начиниредавања посебних школских радника, и да би се јачим' надзором над развитком проФесорских снага имао све јачи основ за жртве, које српска држава треба да приноси за напредак просветни, наређујем : Да од данас сви предавачи и учитељи виших и средњих школа могу, а прошесори и сунленти морају написати и послати иини-

стру просвете и црквених иослова бар ио једно предавање своје у току сваке године, а са крајњим роком од 14. Јануара једне до 14, Јануара друге године. Но ова се обвеза не тиче оних који до тога рока не буду навршили целу годину у звању суплента илн проФесора. За проФесоре велике гаколе, који десет година у школи наврше, или су већ навршили, а јога ни ирема ранијој законитој наредби свој предмет на јавност изнели нису, наређујем: да од данас за годину дана поднесу спремне за јавност своје пр?дмете Министарству просвете. Према онима, који не изврше на време ове наредбе, употребиће се строге мере, јер би ола немарност била потпун доказ да они немају за наставнички посао у српским школала довољно позива ни озбиљне воље. Ово ћете изволети саопштити свима наставницима у иовереној Вам школи. ПБр. 458. 14. Јануара 1887. год. Београд Министар просвете и цркиених послова, ЈА ИЧЛ. с. р.