Prosvetni glasnik

816

Словена беху и нокореаи Авари. Борбајетрајада три дана и нвје се знадо на чијој је страни нобеда. Најносде реши је у корист Самову Дервап , кнез подапских Сдовена који по невољи беше на страни Немаца, адн одустаде од њих н иридружи се сдовепској браћи. Друге годпне Франци опет окушају срећу против Самове државе, но без успеха. Кад пм се то деси трећи пут под Сигибертом сином Дагобертовим, онда Радулф, Франачкп БОЈВОда, помири се са Самом у име свога господара. Осигуравши леђа са запада, Само је продужпо радити па томе да нрошири сву вдаст и над висданскпм пдеменима. Кодико је у томе успео, пе зна се. То је био први покушај уједињене већине зарад одбране иародног живота против Немаца на и против паваде азиских идемена. По смрти Самовој његова се годема држава брзо распаде. Само је имао од дванаест жена двадесет и два спна и петнаест кћери.Сваки син хтео је по словенском обичају да вдада дедом очевине, те се тако вдадавипа поцепа

на много независних књежевина. Какви су одиоси биди излеђу ових засебних вдадалаца нарочито у Чешкој и Моравској, историја не уме да каже. Међутим пародно предање Фаптастичнпм начином окатидо је доба нрвих Самових насдедника и основање нове династије ПремислављевиАа, до кнеза Неклана 1 ) За Некданове владе изроди се рат пзмеђу њега и кнеза луцког Властислава , који норекдом беше Премисдављевић и нападајима често узнемираваше земље Некданове. Кад га више није могао трпети Некдан посда с војском храброга војсковођу Чеетимира. Он разби Властислављеву војску и Властислав погибе у борби. Иза њега остаде мадолетни насдедник кога Неклап предаде на чување некоме Немцу, и иамени им нарочити град за борављење. Несрећни Немац уби поверено му дете и однесе главу Неклану, мисдећи да ће га тим обрадовати; ади Неклан заповеди да бира казни којима ће га лишити живота. Немац се обеси. (Наотавиће се)

Ово дана изашла је из штампе нова књига: СРБИЈА ОПИС ЗЕМЉЕ, НАРОДА И ДРЖАВЕ од В. КАРИЋА ОДВААЕ II Р В II У овоме су одељку: једна геологиска карта, две земљопиене картице, три картограма, двадесет и осам елика и четрнаест мелодија. Овај ее одељак може добити у свпма књижарнпцима ј т з претплату на целу књигу. Скупљачима ее књига већ разашиље.

') По предању пссле Сама управљао је у Чешком Вишеграду потомак Крок. Он је оставио (690) три кћери : Кашу (Касију), Тету (Тетку) и Љуиушу. Кагаа се разумевала у биљу ц била впдарица, Тета у божаиствепим стварима и гатала је, а .Бубуша беше тако чиста ума и чесгите душе, да је Чеси изабраше за владарку. Услед парнице Хрудиш а КленовиАа с братом о наследство, народ је примора да се уда за Премислава из Штадица. Он дође у Вишеград и основа динаотију (6 9 5). која је трајала до 1 306. Љубуши се још приписује да је подигла Праг и дала му име ; али има доказа да је то место и од ње старије. По Љубушиној смрти жене и девојке не хтедоше да признају старешинство својих мужева и родитеља, изабраше за поглавицу Власту, утврдише се у граду Дјевину према Вишеграду и отпочетн тако звани девојачки рат, који је дуго трајао и кобпо се .свршио по побуњенице. Ова прича по свој прилици је успомена каквом огпору прогив Премислава који народно предање није добро обележило. Кад су умрли Љубиша и Премиолав, не зна ое. "

Издаае а штакпа кра.чевоко орпоке државне штампарије

Одговорни уредник АНДРА НИКОЛИЋ