Prosvetni glasnik

884

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ

ПРОСВЕТПОГ САВЕТА

Члан 5. У чл. 15. додаје се: „У варошима где има више школа за сваки крај вароши може општински одбор изабрати под-одбор за школу једнога краја; али министарство просвете и црквених послова води преписку само са главним школским одборима". Члан 6. У чл. 16. последња тачка мен>а се овако : „о избору или променама у одбору извештаваће се увек окрузвнн школски одбор, који има права да чини примедбе на тај избор. Ако те примедбе општински одбор не усвоји, о њима решаваће коначно министар просвете и црквених поелова". Члан 7. У чл. 18. па крају додаје се : „Но нико се не може осудити докле се не саслуша". „Против свију ових осуда могу се дотични жалити окружном школском одбору, на ако и с његовим решењем нису задовољни, тада ће коначно решити министар просвете и црквепих иослова". Члан 8. Последња тачка чл. 22. изоставља се: „Где су у једном месту учитељ и учитељка: муж п жена; отац или мајка и син или кћи; два брата или две сестре а живе заједно, добијаће за стан и огрев једну и по накнаду, а не две\

Члан 10. Последња тачка чл. 30. замеаује се овим : „Што одбор не може сам извршити, доставља окружном школском одбору". Члан 11. У чл. 32. последња реченица прве тачке мења се овако : ,Где се год заједничко живљење заведе, о томе ће се одмах јавити окружном школском одбору". Члан 12. На крају чл. 33. додаје се: „На крају сваке године месни школски одбор подносиће извештај о стању школскога Фонда окружном школском одбору, а окружни одбор саставиће један прегледни извештај о свима Фондовима у округу, па ће га поднети министарству просвете и црквених послова". Члан 13. Члан 39. закона од 31. Декембра 1882. и чл. 5. измена од 20. Априла 1885. замевује се овим: ,0 изостанцима ученичким дужан је учитељ известити родитеље или старатеље дечије, чим деца учине десет изостанака, с позивом да те изостанке извине. Ако родитељи или старатељи у року од осам дана од како им је саопштено не извине изостанке, учитељ ће то саопштити школском одбору, који ће написмено саслушати родитеље или старатеље о томе: зашто су њихова деца изостајала од школе. Ако месни школски одбор нађе да се изостанци не могу сматрати као оправдани, тада ће изрећи казну над родитељима и то први пут опомену, а после новчану казну за сваки неоправдани изостанак по 20 пара динарских у корист школске касе. — Изречену казну дужан је нредседник одбора наплатити за 15 дана. Ако то не учини, сматраће се да не врши тачно поверену му дужност и за то казниће га иолицијска власт новчано са 10 до 50 динара. Против одлуке месног школског одбора, може се кажњени жалити окружпом школ! ском одбору у року од 10 дана.

Члан 9. Последња тачка чл. 23. замењује се овим: „Годишњи нзвештај о школској каси подноси школски одбор на крају сваке године окружном школском одбору. Окружни школски одбор ирегледаће тачно како је школском касом руковано, на ако нађе неправилности, он ће одмах учинити шта треба да се оне уклоне, а ако има штете, да се она накнади школској каси. 0 целокупном стању школских каса у округу поднећеокружни одбор прегледни извештај министарству просвете сваке године".