Prosvetni glasnik

886

ЗАШ1СНИК ГЛАВПОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

је разрешити од дужности председника и чланове, па наредити нов азбор. 3. Да чини нримедбе на избор чланова у месним школским одборима. 4. Да води бригу о унисивању ученика у основне школе. 5. Да по предлогу месних школских одбора решава о исписиваву ученика из основне школе. 6. Да решава све спорове између учитеља и општине о накнади за стан, огрев н дам орања земље, што су онштине дужне давати учитељима. 7. Да решава ахалбе родитеља и старатеља, који му се жале на месне школске одборе, због тога што су осуђени на новчане казни за негоиљање деце у шкслу. 8. Да даје учитељима одсуства — ио доказаној потреби — највише десет дана. 9. Да неуредне учитеље, који се огреше о ред школски или учине ма какву погрешку, узима на одговор, и да их по величини кривице њпхове казнп укором и губитком плате од једног до десет дана. Ако су кривице такве да их треба већом казном казнити, тада ће о томе поднети извештај миниетарству иросвете с актима. 10. Да предлаже министру просвете и црквених послова: а). Где би требало у округу отворити нову школу, а коју би стару у иитересу дечијега здравља или ипаче затворити требало; б). Где сј разреди препуњени, да се отворе паралелна одељења или да се каква препуњена школа подели на више одељења. в). Које би способне учнтеље требало поставити за управитеље, а које би требадо од те дужности разрешити; г). Које бн учитеље у интересу наставе или угледа у опште требало преместити из места укомесу, које би требало преместити по молби, а које као недостојне учитељства отпустити из службе ; д). Све што иде у прилог напретку основне наставе, школе и што доприноси дасеучитељство одржи на висини својега позива. Члан 6. Чланове окружиог школског одбора сазива на састанке аредседник нрема потреби-

Састанак се мора увек држати, кад нарочити министарски изасланик то захтева. На састанцима нема нико други ириступа до чланова. Сви нословп у одбору решавају се већином гласова, а решења су пуноважна ако у седници присуствују најмање три члана. Заниснвк на састанцима и сву преписку води деловођа, а записник потписују сви прпсутнп члановп. Деловођа има за свој труд награде 240 динара на годину. — Ову ће награду плаћатч округ. Члап 7. Одлуке окружног школског одбора достављају се окружном начелнику на извршење, а могу се достављати и управитељима, ако се само њих тичу. Члан 8. Сву преписку потписују председник и дедовођа. Прениска окружног школског одбора сматра се као службена, с тога не нодлежи плаћању ноштанске таксе. Члан 9. Закон овај ступа у живот пошто га Краљ потпише. После прочитања ових пројеката Савет није улазио у начелну деба^у, него је овај посао оставио за идући свој састанак.

С тим је састанак закључен.

САСТАНАК ССС1Х 20. Повембра 1887 год. у Београду. Били су : Вришлац дужности аредседника Главног Просветиог Савета, Ј. Пеци-ћ; редовни чланови: др. Ник. Ј. ПетровиЋ, Љуб. КовачевиЋ, др. Милан ЈовановиЋ: вапредни чланови : П. СреЋковиЋ, др. Јов. Туроман, Јевр Илл"ћ, Јов. Ђорђавк-ћ, др. В. БакиЂ. Ж. ПоповиЂ, №ита Живковиђ . и Филкп ВидаковиЂ. Деловођа Мил. Марковић. I. Прочитани су и примљенн заииснпци 358 1 и 359-ог састанка.