Prosvetni glasnik

890

ЗАПИСНИК ГЛЛВНОГ ПРОСЕЕТНОГ САВЕТА

П. СреАковиЛ тражи, да се у овоме члану ; тачка о иредлагању шкодскога одбора за премештање учитеља оиако Формулује: Одбор окружии цредлаже г. ливистру учитеље уа иремештај, и ни један се учитељ без од борског предлога или без своје молбе не може преместити из једног места у друго. Овај нредлог није примљен да уђе у измесе законске, али по жељи предлагачевој само се ставља у записник. Редакција чл. 7-ог измењена је и примљена овако: чланове окружног школског одбора сазива на састанке председник према потреби. Састанак се мора увек држати, кад нарочити министарски изасланак то захтева. У 3-ој алинеји истога члана иримљено је, да су решења одборска пуноважна, ако у седници ирисуствују најмање 3. члана (место 5.). У 4-ој алинеји истога члана додато је после речи .састанцима" још ово „и сву преписку." Овоме члану додата је са 5. противу 3. гласа и 5-та алинеја, која гласи: „деловођа има за свој труд награде 240. динара на годину." Са 6. противу 2. гласа оддучено је, да ову награду деловођи не плађа држава него округ. Чл. 8. примљен је и овако редиговап: „Одлуке окружног школског одбора, достављају се окружноме начелнику на извршење, а могу се достављати и управитељима, ако се само њих тпчу." Чл. 9-ти Прва алинеја овога члаеа изостављена је. У другој алинеји изостављена јереч „сам" а после речи »председник" додато је п дедовођа. Остало је примљено, како је у предлогу. Чл. 10. овога предлога законског изостављен је. С овимје свршен претрес закон о установљењу окружних шкодских одбора и прешдо се по ново на измеие и допуне закона о основним школама, које су остављене биде, док се претходно не реши пптање о окружним одборима. Прочитан је чд. 10. по коме се мења чл. 28. и додаје му се нова алинеја. Овај додатак цео изостављен је.

Чл. 12. и 13. примљенп су. Чд. 14. У овом члану с почетка додато је после речи „родитеље или старатеље дечије" још ово: „чим деца учине десет изостанака". Друга реченица овога члана прпиљена је и то овако: „Ако родитељи нли старатељи у року од 8. дана од како им је саопштено... и т. д." На свршетку периода измењено је: место са 10. до 100. са 10. до 50. дин. Друга алинеја овога члана у додатку нзостављена је. У трећој алнаеји изостављене су речи ,па ако с његовим решењем... н т. д." до краја. Чл. 15. и 16. примљени су. Чл. 17. изостављен је. Чл. 18. и 19. примљени су. У чд. 20. брише се реч „опомену" пошто опомену изричу месни шкодски одбори а не окружни. Остаде су тачке примљене, у кодико се не косе са установом преддога законског о окружним одборима. Што се тиче казни родитеља за неоправдане изостанке ђачке о којима се говори о чд. 14. г. Срећковић тражи, да се у записник запише, да се родитељи ђачки могу казните за изостанке дечије само од Митрова дне до 'Бурђеиа дне а не и за остало време.

С тим је састанак закључен.

САСТАНАК ССС1Х11 27. Новембра 1887. год. у Београду. Били су : Вршилац дужности иредседника Главног Просветпог Савета Ј. ПециЂ; ванредни чланови : П. СреЂкови-ћ, др. Јов. Туроиан, Јевр. Или-ђ, Јов. Ђор•ђевиђ, др. В. Баку.-ђ, Стев. ЛовчевиЋ и Фил. ВкдаковкЂ. Деловођа 1У1ил, Марковиђ. I. Прочитапи су и примљепи записници 360. п 361. састанка. II. На дпевном је реду питање о преуређењу I месних школских одбора.