Prosvetni glasnik

968

С Л У Ж Б Е Н И Г Л А С II И К

— г-ђа Даница ПетровиИка , затушшда учцтеља I и II раз. ж. ш. у Кладову, разрешена је 1 Децембра, што Је самовдасно своју дужност нанустма. — г. Стеван ЈовичиК, привр. учитељ школе бадњевачке, у окр. крагујевачком, разрешен је ио својој молби од учитељске дужности, 2 децембра ов. год. г. Лрсеније СтојшовпА, учитељ школе у Волуји, окр пожаревачког, поднео је оставку на учитељско звање, која му је 5 Децембра т. г. уважена. — г. Јосиф ЛнђелиК, учитељ великојасиковачке школе у окр. крајинском, разрешен је 11 Декембра т. г. што је нанустио своју дужност. — г. Васа СтојаковиК, учитељ школе ушћанске, у окр. ваљевском, разрешен је 12 Декембра т. г. од учитељске дужности, пошто је добио друго опредељење. — г. Јеромонах Мелентије ВујиЛ, учитељ школе вошановачке, у окр. ножаревачком, разрешен је од учитељске дужности, по што је добио друго онредељење. г-ђица Даринка МиловановиЛева• учитељица I разреда школе у Вел. Дренови, окр. јагодинског, разрешена је од учитељске дужности, 12 Декембра т. г. по ш'10 није хтела ићи иа сво.је опредељење.

(ПроФесорски испити). — г. Сретен ПашиЛ, предавач I. београдске гимназије полагао је 4, 5, 8 и 9 Априла 1888. године проФесорски испнт из Сриеке Иеторије са земљоиисом, Сраског и Старословенског језика, Историје Сриске књижевности, и Немачког језика, пред иснитном комисијом, у којој су били: г г. Јов. Вошковић као нредседннк, Јов- Ђорђевнћ, Свет. Вудовнћ, Ђ. Еозарац и Љ. Ковачевић. Писменој теми коју је код куће израдио наслов је: Сугласници старо-словенског п српског језика. Добио је већином гласова одличну оцену. г. Љубомир ДавидовиА, предавач ужичке реалке, нолагао је 6, 7, 8 и 10 Октобра т. г. проФесорски исгшт из Зоологије с Лнтроиологијом, и Дијететиком, Вотанике, Лнатомије, и Физиологије и француског језика, пред иснитном комисијом, у којој су бпли: г. г. Јов. Вошковнћ, као председник комисије, Андра ТзОЈ .ђевић, Јов. М. ЖуЈОвнћ, Г Б. Козарац и Др. Лаза Л.азаревић, као чланови и добио I је једногласно одличну одену. Писмена тема,

коју је код куће пзрадио носи насдов: Паразитве биљке. Разлика од остадпх биљака. Каквнх има паразитних биљака у Флори Краљеиине Србије? г. Никола СавиК, иредавач Шабачке гимназпје, иолагао је 10, 11, 13 и 14 Октобра 1888 г. проФееорски испит из Сриске Историје са Земљоиисом, Сриског и Сткро-словенског језика, Историјс Сриске књижевности, и Пемачког језика, нред испитном комисијом, у којој су били: г. г. Светомир Николајевић, Јов. Бошковић, Јован Туроман, Свет. Вуловић, Љуб. Крвачевић, и Влад. Карић. Писнена тема коју је код куће израдио носи наслов: „Херцег Стенан." Добно је већином гласова добру оцену. г. Радован ЈовановиИ, нредавач јагодинске ниже гимпазије, полагао је 17, 18, 20, и 21, Октобра 1888 г. проФесорски испит из Сриске историје са земљоиисом, Сриског и старо-словенског језика, Историје Сриске Књиженности и Немачког језика, пред иснитном комисијом, у којој су били: г. г. II. Срећковић, као председник комисцје, Јов. Вошковић, Свет. Вуловић, Јов. Туроман и Ђ. Козарац. Писмена тема: Стеван Вукчи11—Косача, Херцег од војводства Светога Саве. Добио је већином гласова добру оцену. г. Љубомир Јованови%, нредавач у београдској реалци полагао је 2, 3, 5, и 10 Новембра 1888 г. проФесорски испнт из Сриске ИстоЈ)ије са земљоиисом, Сриског и старо-словенског језика са Литературом, и Немачког језика, нред иснитном комисијом у којој су били: г. г. П. Срећковић, као председннк, Јов. Вошковић, Јов. Туроман, Свет. Вуловић, и Г Б. Козарац. Пнсмена тема коју је израдио гласи Херцег Стјеиан. Добио је једногласно одличну одену. г. Риста ИиколиК, предавач чачанске ниже гнмназије, полагао је 2, 3, 7, и 10 Новембра 1888. год. ироФесорски испит из Сриског и старо-словенског језика, Сриске Историје, Књижевности и Немачког језика, пред испитном комисијом, у којој су били: г. г. II. Срећковић као председник, Јов. Бошковић, Јов. Ђорђевић, Свет. Вуловић; и Ђ. Козарац. Нисмена тема коју је израдио гласи: О зиачењу свију врста речи и облика промењивих речи. Добио је већином гласова добру оцену.