Prosvetni glasnik

214 ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ

Једина; римска историја са једним дедом Средњег Века прелааи у другу годнну (VI. разред). Иловајскога пак књига обухвата н нсторију Рима, залази дакле једним својим делом и у старији разред. Без сумње је и ово нека неподесност, која би се лако дала избећи приликом ирвог нрештампавања. Да би слике и карте историске — без чега сада није ни један иоле бољи историски уџбепик — делу дале много гећу вредност, нарочито вредност школску, пе треба ни да спомињем. Али ово ће можда још за дуго остати код нас празна жеља. 1 Иоред свију поменутих махна и недостатака. за мене је' г. Дукићев превод Иловајскога Историје Старог Света најбоље дело што га ми до сада у тој врсти књижевности имамо п мислим, да се с коришћу може у школу унети. Главном Просветном Савету веомазахвалап на внсоком поверењу, 8. Фебруара 1889. У Београду. Стеван Ловчеви^ ПРОФ. I. БЕОГРАД. ГИМН. Савет је усвојио мишл^ење г. реФерента и одлучио: да се ова књига може преноручити за употребу у средњим школама. ГеФеренту г. Довчевићу, одређеп је хонорар за ирегледање овога дела, недесет (50) дннара. IX Г. Др. Никола Ј. Петровић, редовни члан Гл. Пр. Савета, поднео је Савету на решење предлог, по коме би се захтевало од свију реФерената, којима Савет упућује разна дела на оцену, да та дела буду дужни ирегледати у року од три месеца, рачунајући од дана, кад им је дело нредато На случај, да којн реФерепат не могне за ово време неко дело нрегледати, он ће дело вратитп Савету. Савет је усвојио овај нрелог и одлучио :

1 Хрваги оу нао м у томе, (а можда и Бугари ?) већ претекли. Они имају лен, историским сликама илустрован, уџбеник Опште Историје.

ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

да се он стави у записник, и да се у снроводном нисму, којим се буду упућивала од Савета ноједина дела г. г. реФерентима увек стави наномена о овој одлуци саветској. С овим је свршен састанак. С А СГАНАК Ф06. 1. Марта 1889. г. у Београду. Били су: аотаредседник Ст Д. Поповић; редовни чланови: Јов. Ђорђевић, Др Ник. Ј. Петровић, Љубомир КовачевиН, Милан НедељковиК, Др Љубомир Недић ; ванредни члннови: Др. В. Бакић, Ђ. Станојевић, Фирмилијан архимандрит, Момчмло Иванић, Стеван Предић, и Коста Петровић. Деловођа Мил. Марковић. I. Прочитан ,је и примљен занисник 405-ог састан ка. II. Прочитано је нисмо г. Министра просвете и црквених иослова, од 20. пр. м. ПБр. 2720. у коме се шаље Савету дело „Тражи се васпитач" од г. Косте Петровића учитеља и пита се Савет за мишљење, може ли се ова књига нреиоручити школским општинама да је набаве за књижнице својих школа. Г. Др. Бакић узима реч и вели, да му је ова књига позната и да се о њој новољно изразила критика у „Напретку" и ,Детоиису" те по томе иредлаже, да се ова књига може и без ирегледања препоручити за књижнице основних школа. Савет је усвојио мишљење г. дра Бакића и одлучио: да се књига „Тражи се васпитач" може нрепоручити за књижнице основних школа. III. Прочитано је писмо г. Министра просвеге п црквених послова од 19. пр. м. ПБр. 2600. којим се упућује Савету на оцену књига ,Босиљак" први струк од -I. Миодраговића, и нита с.е Савет за мишљење, може ли се :10 ионуди иишчевој ова књижица отку -