Prosvetni glasnik

ЗАПИСНИК ГЛВНОГ ПРОСВЕТНОГ САНЕТА 5 57

Савет је проучио документе молитељеве и са 7 иротиву 3 гласа одлучио је : да г. Сава Максић има прогшсану квалиФикацију за наставника у средњим шкодама и то за немачки и латински језик.

којнм се шаље Савету на оцену руконис ,Вежбање у говорењу и т. д." од г. Саве В. 11(1новића, учитеља. Савет је одлучно: да се за преглед и оцену овог рукописа умоле г. г. Петар Марковић и Коста Негровић.

VI. Прочитаио је писмо г. министра просвете и црквених послова од 12 ов. мес. ИБр. 9466, којим се тражи мишљење Савета о квплификацији г-ђе Ракиле Адања, која моли да се ностави за учитељицу немачког и Француског језика у Виихој Женској Школи. Савет је прегледао молбу и сведоџбе молитељкине, па је нашао: да г-ђа Ракила Адања нема квалификације за оно за што се моли. За овим је с 5 против 4 гласа одлучено: да би г-ђа Адања имала претходно да положи испит из српског, немачког и Француског језигса, ако би хтела да јој се нризна квалиФикација за оно за што се моли VII. Прочитано је нмсмо г. министра просве^ге и црквених послова од 21 ов. мес. ПБр. 10063, којим се шаље Савету на оцену слика „Стевана Синђелића," коју јк, израдио г. Стева Никшић и поднео министарству с молбом да се известан број ових слика откуни за украс наших школа. Савет је одлучио: да се умоле г. г. Ђорђе Крстић и Урош Иредић, да ову слику оцене и кажу Савету свој суд. VIII Прочитано је иисмо г. министра просвете и црквених иослова од 17 ов. месеца НБр. 8857, којнм се шаље Савету молба г Благоја Марковића, каФеџије овд, који моли да се његовом сину Милутину да благодејање из Фонда пок. Вићентија, бив. владике, и позива се Савет да молбу проучи и на основу одредаба у тестаменту каже своје мишљење о оггоме што молидац тражи. Савет је одлучио: да се молиочевом сину Милутпну, који учи сликарство у Русији, може дати благодејање из Фонда нок. ВиКентнја бив. владике, и то у оноликој суми, колику су означили стараоци масе, али се претходно мора тражити од молитељева сина да иоднесе сведоџбу о успеху, те да се види како се учи, јер је овако тестаментом прописано. IX.

X. Прочитано је иисмо г, министра просвете и црквених послова од 1 (X ов. мес. ИБр. 9107, којим се шаљу Савету на оцену и мишљење акти ио кривици г. Петра Милетића, учитеља из Вел. Врбнице. Савет је одлучио: да се умоле г.г. Стојан Марковић и Љуба Ковачевић да акте по кривици овога учптеља размотре и Савету реФерују. XI. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених нослова од 5 ов. месеца ПБр. 8866. којим се позива Савет да проучи Нравила о полагању учитељског испита у Богословији и да их измени с погледом на правила ио којима учитељски испит нолажу ђаци учитељске школе. Савет је одлучио: да се за преглед ових правила умоле г. г. Стев. Д. Поповић, Ј. Павловић и II. Ђорђевић. XII. Прочитано је писмо г. министра просвете н црквених послова од 22 ов. мес. ПБр. 9899, којим се шаљу Савету молба и документи г-ђе Наталије В. Зебићке, учитељице, и нита се Савет за мишљење: може ли се г-ђа Зебићка поставити за сталну учитељицу. Савет је размотрио молбу и документе молитељке, па је нашао: 1. да је молитељка по старом закону стекла право да може бити привремена учитељица; 2. да је молитељка служила као учитељица 5 година у Босни; и 3. да молитељка две године служи у Србији као застуииица учитељице с одличном и врло добром оценом. На основу овога Савет је мишљења: да се г-ђа Зебићка може одмах поставити за привремену учитељицу, а ношто положи практични учитељски испит, може се поставити за сталну учитељицу. С овим је састанак свршен.

Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених нослова од 10 ов. мес. ПБр. 9271,