Prosvetni glasnik

С Л У Ж Б Е II и Д Е 0

149

учптељске службе и оних четрнаест година, које је раније провео као учитељ.

Указом од 14. дедембра пр. год. одобрено је решење Народне Скупштине, којпм се: Драгољубу С. МихаиловиКу , учитељу основне школе у Уровиди, урачунава у године сталне учитељске службе време од 16. јануара 1886. до прве половине месеца септембра 1888. године, које је провео у учитељству; Кости Глишићу, учитељу основне школе у Београду, урачунава у године сталне учитељске службе време, које је провео као учитељ, и то : од 18. септембра 1871. године, када је постављен за учитеља, па до 20. јануара 1884. године, кога је дана био отпуштен и.{ ове службе, и да му се према томе и плата да; Милану МатиКу, учитељу основне школе у Александровцу, рачуна периодска повишица нлате од 31. марта 1881. год. као дана, када је закон о учитељским платама ступио у живот, но с ти.м, да нема право тражења накнаде у новцу за раније године службе ; и Анђелији НичиИки, учитељици из Пирота, урачунава у године сталне учитељске службе и време, које је провела од 7. септ. 1884. г. до 20. јануара 1888. године као привремена учитељица.

Указом од 7. марта ове године одобрено је решење Народне Скупштине, којим се: Мијаилу Н. РашковиКу, учитељу основне неготинске школе, урачунава у године сталне учитељске службе и време, од 10. марта 1878. до месеца јануара 1883. године, које је провео као прпвремени учитељ; Анти Чоашеви&у, учитељу основне школе у Рановцу, урачунава у године сталне учитељске елужбе и време од 28. септембра 1879. до 5. Фебруара 1884. године, које је провео као учитељ; АранЈјелу ДмитровиКу, учитељу основне школе У Нишу, урачунава у године сталне учитељске службе ц време од 23. јула 1881. до 13. марта 1882. године, које је провео као привремени учитељ; Јовану Д. ЈованозиИу, учитељу основне школе у Београду, урачунава у сталне године учитељске службе и време од 7. августа 1883. до 19. јануара 1884. године, што је ировео као учитељ, и утнче само на његову учитељску пенсију; Миленку Пауновићу , учитељу основне школе подвршке, урачунава у године сталнеучнтељ. службе и време од 1. августа 1879. до краја месеца октобра 1882. године, које је провео као учитељ, но с тим, да му ове уважене године утичу само на пензиј у; — и

Кости М. НедиЛу, учитељу из Чачка, и СреЛку Јов. ЂуриКу, учитељу из Мојсиња, рачуна превод пз старих плата у нове, од 1. августа 1881.према закону о учитељским платама од 31. марта 1881. године. ПРЕТПИСИ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ П0СЛ0ВА ВЕЛ.ИКА ШКОДА Иретписом од 2. марта ов. г., постављен је да бесплатно предаје уставао и међународно право др. Милован Ђ. Миловановић , владин комесар у Народној Банци.

Претписом од 12. истог мес. постављен је за учитеља певања у Вел. Школп Јосиф МаринковиК, хоровођа акад. невачког друштва »Обилић", с тим даи даље вршп дужност хоровође „Обилића".

СРЕДЊЕ ШКОЛ.Е Претписом од 29. марта 1891. г., разрешен је Ћура РистиЛ, иредавач пиротске ниже гпмназије, но молби. ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Иостављења управитеља Иретписом министра просв. и цркв. послова постављени су: за управитеља основних школа у Чачку Василије ПоиоииИ, учитељ IV. р. м. школе у пстом месту, 18. марта ов. г.; да врши дужност управитеља осп. школе у Рајду, окр. крајинског, Нетар ЈовановиК, учитељ I. р. те школе, 26. марта ов. г.; да врши дужност управитеља осп. школе у Нов. Хану, окр. тимочког, Илија ТутуновиЛ, учитељ III. н IV. р. те школе, 26. марта ов. г., — и за управитеља муш. и жен. осн. школе у Гроцкој, окр. подунавског, Аазар ЗариИ, учитељ III. и IV. р. те м. школе, 27. марта ов. г.

Постављења наставника Претписом министровим постављени су : у ваљевском округу : за учитељицу II. р.муш. школе на Убу г-ђца Леиосава Ф. АазаревиКева, сврш. учен. В. Ж. Школе с испитом, 21. марта ов. г. у крајинском округу : да привремено врши дужност учитеља у Вајузи, Милутин Љ. Поиовић, гимназист, 7. марта ов. г. ; и — за учитељицу II. р. муш. школе у Неготину, г-ђца Марија ВелисављевиЛева, пређ. учптељица, 22. марта ов. г.