Prosvetni glasnik

27*

РАДЊА ГЛАВНОГА ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

Друга тачка примљееа је по предлогу, само су у њој изоетављене речн у загради „у вези с цртањем' и место „из правнх и кривих црта" дошдо је „од правих и кривих црта." Трећа тачка у програму измењена је по предлогу г. Јовића, који је тражио да се у I. раз. само буквар чвта, овако : „ Читање. Првог течаја из првог дела буквара, а другог течаја кз другог дела буквара с нропитивањем и објашњавањем садрлшне нојединих чланака." Код четврте тачке изостављена је реч „каменим" по предлогу др-а М. Јовановића-Батута, који је с хигијенске стране доказивао штетност од употребе камених таблица, и у последњој реченвци а преписиваће се и са школске табле и т. д." додане су речп „из књнге". те ће завршетак реченице гласити „а преписиваће се из књпге и са школске табле оно, што буде учитељ написао." Пета тачка, у којој се говори о декламовању у I. р., примљена је по предлогу. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 463-ћи 20. фебруара 1891. г., у Веограду. Били су: иредседник, Стојан Марковић; редовни члннови : Стев. Д. Поповић, Мил. Недељковић, Љуб. Ковачевић, др. Ник. Ј. Петровић, др. В. Бакић, Стев. Ловчевић; ванредни чланови : Фирмилијан архимандрит, Љуб Јовановић и Дим. Соколовић. Пословођ : Мил. Марковић. I. Прочитан је и нримљеи записник прошлога редовнога састанка. II. Г. др. Ник. Ј. Петрочић изјавио је у Савету да не може лрегледати дело »Моралне поуке* од г. Стевана Н. г Ворђевића, проФесора, и молио да се на његово место одреди други реФеренат. Савет је одлучно : да се за другога реФерепта место г. др-а Петровића избере г. Жив. Живановић. III. Продужено је нретресање програма за основне школе. На реду је програм из српског језнка за II. разред.

21 1

Прва, друга и трећа тачка примљене су без измене по предлогу. Код четврте тачке „Из граматике" првареченица нзмењена је и има овако гласити: „Разликовање онпх речи, које значе имена лица и ствари, радње и особине." Остало остаје по предлогу. Пета тачка измењена је и замењена овако : „Декламовање. Научити на памет неколико лаких песама." Програм из српског језика за III. разред. Прва тачка примљена је ио предложеном програму с додатком, да у њу уђе још и „ читање чланака иисаних старим аравоаисом". Друга тачка нримљена је по предлогу. У трећој тачки примљене су одредбе под а) н б). Тачка под в) измењена је и има гласити : „Придеви прпсвојии и описни с поређењем," Тачка под г) измењепа је и гласиће : „Глаголп : Упогреба у садашњем, прошлом н будућем времену". Тачка под д) примљена је по предлогу. Између тачке в. и г. додаје се нова тачка, која ће гласити : Појам о заменицама (ја, ти, он; ми, ви, они). Четврта тачка остала је онако, као и код другог разреда. Програм из срнског језика за IV. разред : Прва и друга тачка примљене су по иредлогу. Код треће тачке „Из граматике" повела се по дужа дебата и, због важности ове тачке, остављено је, да се дефинитивна одлука о њој донесе на идућем састанку. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 405-ти 27. фебруара 1891. г., у Ееограду. Били су: иредседник , Стојан Марковић; редовни чланови : Стев. Д. Поповић, Мил. Недељковић, др. Милан Јовановић-Батут, Љуб. Ковачевић, др. Ник. Ј. Петровић ; ванредни чланови : Жив. Живановић, Стев. Предић, Љуб. Јовановић, Мих. Јовић, М. Велицки, Ур. Благојевић и Дим. Соколовић. Нословођ : Мил. Марковић. I. Прочитан је и примљен записник нрошлог редовног састанка,