Prosvetni glasnik

276

КРИТИКА И БИБЛИОГРАФИЈА

Осим нашег еадашњег златпика од 10 динара, који се продаје по 10 марака, н сребрног дподинара, коме је цена 2 марке и 20 пФенига, калази се још неко.шко југослоЕенских новаца, међу којима су поименце истакнута трп српска новца пз некадашњости, сва су три сребрпа. Један је новац краља Уроша и иродаје се за 2 марке и 60 пФенига; други је новац краља Драгутина, и продаје се за 5 марака, а трећи је новац деспота Ђурђа Бранковића, и цена му је 6 марака. Уза свакн новац стоји забележено, како је очуван. Први је новац очуван добро, други врло добро, а трећи прилично. ОбраћаЈући поштоваоцима нумизматике пажњу на овај ценовпик, иомоћу кога могу доћи до новаца, којих у својим збиркама немају, напомињемо само, да се с порукама треба журита. Наруџбине се извршују по реду приЈаве; а, за одређено време, сви се новци морају или продати пли својинарима вратитп. Вл. М. Јов.

НОВЕ књигш и листови Из Црне Горе и Херцеговине, усиомене војевања ^а народно ослобођење 1876. (са трндесет и две слике). Наиисао А. ЛајевиЛ. У Новоме Саду, издање и штампа А. Пајевића 1891,—м. 8. стр. 456. Нао што сам иисац помиње, половину овога свога рада штампао је раније (од 1876. до 1ђ82.) ^ »Уастави", »Јавору", «Орнским Илустрованим Новинама" и календару „Орлу", а сада ево нружа це.пшу, у којој оаисује оне „светле сриске дапе, који су покренули Орбију и Црну Гору 1876,, да иоведу заједничку војну против силне турске царевине". Разуме се, да овде писац описује само једну половину тих „светлих српских дана», и тј само Црну Гору. — Писац Је ове своје успомене 1.исао с наЈвећим одушевљењем и заносом, иа то је ваља да и узрок, што много што шта ниЈе лраведно оценио, или што му се поткрала по која погрешка. Ну свакоЈако ипак се писцу мора захвалити за овај сиис, и ако су слике са свим могле изостати, када писац ш.је могао нружити нове и верније. — Садржина књиге иодељена је ни ових 37 одељака: Од Трста до бокешког Котора ; Но дана у Котору ; Из Котора преко Нзегуша на Цетнње ; Како је Цетиње постало црпогорска престоница ; На Цетињу аред огласом рата с Турцима 1876; Са Цетиња преко Шегуша у Котор ; Из Котора у Рисан, и ио дана у њему ; Из Рисна преко Кривошија на Грахово ; Једна ноћ на Грахову у Црној Гори ; Са Грахова прско Нелимља града на Црни Кук ; Дан и ио на Црноме Куку у Херцеговиии ; У логору више куле Чешића Дед-аге у Гацкоме ; У логору црногорском на пољу Невесињу у Херцоговини ; У главном црногорском лигору под „Набом" у Херцеговшш; На Корита у гл. стану црн. војскс у Херцеговини ; Са

Корита у село Врбице под Вучјим Долом ; Вптка на Вучјем-Долу иод Биоћем ; У главном стану црпогорске војске на Дубоком Долу ; то исто на Пилатовцу ; Осман иаша на Обљају, граници Бањапа ; По другп пут па Гатачком пољу у логору ; «Шенатска« трпеза у логору црногорске војске ; »Црвени кј ст" у црн. војсцн кроз Херцеговину ; Положај црп. војске у Херцеговнни ; Из Херцеговине у Цр. Гору 3. — 5. августа ; Манастрир Острог у Црпој Гори ; Две ледеље дапа па Данпловом граду н Орја-Луцн ; Битка на Фундин I у Кучима 2. августа 1876 ; Са Орја-Луке у Куче Дрекаловиће ; Битка под Рогаме у Пиперима 25. авг. 1876. ; Ноћ после битке под Рогаме у Пиперима ; Јјтро носае исте битке; Полазак из логора и опроштај пред књазом; На Црнојевића Ријецн у Црној Гори ; Онет на Цетињу неколнко дана у повратку ; Цртнце о животу женскиња у Црпој Гори.

Гробови знамешггих Срба^ што су нм кости у Новом Саду укопане. Поппсао ихд-р Илија ОгњановиК. У Новом Саду, штампарија А. Пајевића 1890. — м. 8. стр. 82. Књпжица ова штампапа је прошле годипе; али пошто до данас нигде није приказана, а сама по себи врло је важна, мислимо да пе ћемо погрешити, ако о њој кажемо две три рсчн. Као што сам натгшс ове књиге каже, у њој је д-р Огњаиовић, уредпик »Јавора«, извео читулу свих знаменитих Срба (књижевннка, уметника, војника и добротвора), који су сахрањени у оба новосадска гробља (алмашком и успепском) и у црквенпм портама, у којима се сарањивало до 1874. године. Велпка је ова читула, н заиста д-р Огњановић мпогог је и многог заслужног човека изнео из заборава, те иа.м о њему по што шта казао. А .ш право ве.ш нисац, да смо ми Срби незахвалан народ, па своје заслужне људе нити оза живота умемо као што заслужују уважаватп, ннти нм по смрти њиховој достојну пошту у пуној мери одајемо", те већ данас многим и многим заслужним људпма не знамо ни где им је гроб!.... Писацјеову евоју књижицу допунио у овогодишњем »Јавору«, па је желетн. да скоро штампа друго издање; алп мпслимо, да бн боље оилј , да имепа заслужних покојника удеси по азбуцн. Нека књижпца ова послужн примером н осталима, да се лате оваког светог посла. Она греба да нас у Београду подсети на наше велике иокојнпке, који бораве вечити санак у гробљу светога Марка, па да им иотражимо н прелијемо гробове, јер ос културно сгање једнога народа највшпе оцсњуЈе по гробовима великих му нокојника !

Учитељ. Орган учитељског удружењ а за обр азовање и васаитање. Излази месечно. Година X. Свеска за јануар. Свеска за Фебруар. Свеска за анрнл. — Власник п издавалац Учитељско удруже>ие. Одговорни уреднпк Милош Велицки, учитељ. — Београд, штамп. нар. рад. странке (I. св.) н држ. штамп. (II. ц III. св.), 1891. — 8°, страна 273 (по 5 табака у свесци). Годишња цена : за Србпју 10 дин., за друге земље 12 Франака.