Prosvetni glasnik

147

реда, и по неки ружан и непристојан израз. Цела игра губи свој значај и лепоту, кад се овако ружно изводи, Ово се никако не сме допуститв. Да би се учениди од овог одвикли, треба их вежбати да ћутећки играју. Може им се на прамер наредити да играју под надзором наставниковим читав сахат „мете" или „робова", а да за то време не сме ни један ништа проговорити. Ако би се при оваком немом игрању десила каква неправилност у игри ученичкој, наставник је дужан одмах исправити је. 11. Ручни рад. Рад је први и најважнији позив човекова живота, јер само корисним радом човек заслужује право да живп у људскоме друштву. А основна школа, имајући задатак да даје основе знању и умењу онога .што је човеку за живот потребно, треба да даје и основе корисноме раду. За мушку деду за сада није проиисан иарочпти ручни рад у основн. школи, али наставници не треба да пропусте ни једну прплику, а да ученике не упуте и поуче у томе, да је сваки дужан радити, како би ученици рад ценили, поштовали и волели, а нерада се клонили. За женску децу прописани су извесни женски ручни радови, и ја се надам, да ће наставнице пој^ити важност тога предмета и да ће га са свом збиљом предавати. И ако је женски ручни рад женскињу потребнији од многих других наука, опет се до сада често није поклањало томе предмету онолико пажње, колико он потпуно заслужује, него се предавање овог предмета узимало олако, и часовн његови често су замењивани другим предметима. Међу тим то не сме да буде, и наставнице, које буду тако чиниле, неће се рачунати у вредне и савесне раднице, па и кад би у осталим предметима постигле и најбоље успехе. Рачунајући да наставнице знају како треба показивати и предавати ученицама разне женске ручне радове, прописане овим програмом, овде им чиним само ове напомене: Пре сваког новог рада наставнице треба у припреми да објасне ученицама све што је потребно да знају о материјалу за рад и о начину тога рада. При томе ће пазити да се туђински називи материјала за рад и називи у самом раду замењују српским називима, а нарочиту ће пажњу поклањати радовима нашег народног плетива, веза и ткива. У I. разр., после потребне припреме за рад, наставнице ће показати ученицама извођење прве петље, а за тим ће их по команди вежбати у томе. На тај начин ће се у исто време вежбати све ученице, и боље ће се утврдити почетна вештина плетења. Како је, пак, цртање врло важно и корисно средство за боље разумевање и тачније извођење ручних радова, то ће наставнице, где год треба, и цртањем објашњавати разне радове, вежбајући ученице у томе, да прво цртају, а за тим да то исто радом изводе, и обратно. И само предавање цртања треба да има везе с ручним радом, колико се год може.

12. Хришћанска наука. Програм из хришћанске науке, до даље наредбе, остао је стари. Нов програм из овога предмета биће израђен у кратком времену, али се неће ове школске године уводити у основну школу. Зато ће наставници радити по старом ирограму и ове године. Уз нови програм овога предмета наставници ће добити и напомене које буду потребне.

После ових напомена о појединим предме~има, наставнике чиним пажљивим, да се при предавању управљају у свему по новим прописаним плановпма, програмима и недељним распоредима, којп Вам се шаљу уз ове напомене, да бисте их предали свакој школи у своме подручју у онолико примерака, колико има наставника у којој школи. Овде је нзрађен наставни план који важи за све школе, и у њему је обележен број часова, колики је недељно одређен свакоме наставном предмету. Он служи као основа, од које ни један наставник не сме одступити без велике и оправдане потребе. Распореди недељних часова пзрађенн су само за подељене једноразредне школе, и по њима се морају тачно управљатп наставпини, који раде у подељеним школама с једним разредом. Они пак наставници, којц раде у ненодељеним школама с два, три или четири разреда, удесиће сами себи недељни распоред часова према м&сним приликама у којима су, узнмајући увек за основу наставни плаи. При овоме прављењу недељног распореда у неподељеним школама наставници ће пазити, да важнији предмети (српски језик, рачун итд.) заузму прве часове пре подне, а лакшн предмети и вештине последње часове нре и после подне. Предмети, који се могу Једновремено заједннчки предавати у свпма разредима, као што су: српски језик, рачун, цртање, певање, гимнастика, женски ручни рад итд., могу доћи по распореду у једне псте часове у свима разредима. Невични наставницп у неподељеним школама, којима би тешко ишло ово удешавање недељног распореда, могу се послужити искуством и знањем извежбанпх и бољих наставника у својој околини, а могу и колегијалпо на среским учитељским скуповима, према месним приликама, утврдити недељне распореде за све врсте неподељених школа. Од ирописаних програма моћи ће се одступити само у том случају, ако која школа, због каквих било неприлика, не буде могла радити у години 7 месеци, У том случају наставници тих школа саставиће из овога програма привремени програм за ту школу, узимајући онолико наставеог матерпјала, колико могу за ту годину свршити. Такав програм послаће се мени на одобрење. Исто тако, наставници оних места, у којима месни говор више одступа од књижевног језика, ако увиде, да поред обраде најважнијих предмета: српског језика и рачуна, неће моћи довршити и програм из свпју других предмета, написаће краћи програм из осталих предмета и послаће га мени на одобрење. Ну