Prosvetni glasnik

22

РАДЊА ГЛАВ110ГА НРОСВЕТНОГ САВЕТА

лако може наћи и више и горих од свих нанред изнетих, а изнетих, како рекосмо, п с аамером да их сваки наш писад избегава. Књига се, дакле, „Богатство и срећа" не може постидети међу својим другарицама ни с овога гледишта. Још нам је дужаост истаћи, књизи у похвалу, мали број штампарских погрешака (опазисмо их на стр. 62, 79, 101, 117, 185, 200, 207 и 243) и особито лепу техничку јој пзраду. Форматом укусва и прикладна, она се, рађена у нашој државпој штампарији, одликује и крупним, лепим словима, чистом штампом и лепом артнјом!

Иосле свега довде казанога, на питање: сме ли књига бити иуштепа у публику, којој је намењена? — не можемо дати негатпван одговор. У нрвом одељку свога извештаја рекосмо да књига ни по садржају није таква, да би млади јој читаоди остали без добре п корисне поуке; погрешака пак у језику нема ни толико много ни таквпх, да бн ученидима ниже гимназије и више осн. школе могле бити особита сметња прн учењу српске граматике (ово п нпје књпга ручна, за учење каквога школског нредмета). — Алн, кад је питање : да ли ову књигу треба министарство просвете и да откупи за поклоне ученицима? — одговор, мислимо, ме може бити за попуђача новољан. Ево злшто то кажемо : Министарство просвете, по нашем мњењу, треба да откунљује (и општинама препоручује) за ноклоне одличним ученицима — књиге веће и трајније вредвости, књиге одабране и узорите како садржајем тако п обликом њиховим. И не само то, него би требало да се и откупљивање и, тако да кажемо, наручивање таквих књига предузима с одређеним планом, с јасно означеним смером и програмом, а нп по шго да и даље у том зависимо од с.^учаја и тренутних појава, како је до сада готово непрестано бивало. Од таквога начина рада може заиста бити праве користи и помоћи и књизи и школи. Кад, најносле, узмемо на ум и то, да је минисшрство до сада већ откупило (или мујеСавет прерожио да то учини) доста велики број књига за означенп смер, и садржајем и језиком бољпх од књиге »Б. и ср."; и кад томе додамо још и да минист&рство, кад случајно таквих књига не би нмало у довољном броју, лако и брзо може доћи до њих, и изворних и преведених: — онда мислимо да нећемо погрешити, ако преддожимо Главном Иросветном Савету да изволи допети оваку одлуку: „Књига се може одобрити и коме треба нрепоручити за поклоне добрим ученицима (ннже гимн.

и више осн. школе) о годишњим испитима, али је министарство просвете и црквених послова не може откупљивати". 25. маја 1892. год. у Београду. Главном Просветном Савету захвалнп за поверење којим су били одликовани, Пера П. Ђорђевић Д. Ј. Путниковић По прочитању овога реоерага, неки члановн Савета, којима је ово дело познато, тражили су да се ово дело може препоручити да га држава откупи и употреби за поклањање ученицима о испитима. На послетку се пришло гласању и, с 8 противу 3 гласа, одлучено је : да ово дело може држава откупити и употребити за поклањање ученицпма V и VI р. више основне школе и ученицима нижнх разреда средњих школа. Г. г. реФерентпма одређен је укупан хонорар од шесет (60) динара. VIII. Сад је било на дневном реду читање реФерата г. г. К Алковића и Ђ. Милијашевића о „Физици" од г. Г Б. Рокнића. Али како је трећи реФеренат за ово дело, г. Г Б. Станојевић, тражио усмено у Савету да се прво начелно реши питање: хоће ли се Савет унушгати у оцењивање овога дела, кад је оно самоједандео Физике а не целина, због чега он није ни ирегледао ово дело нити је о њему наппсао реферат, то је Савет одлучио : да се реФерат г. г. К. Алковића и Г Б. Милпјашевића о овоме делу не чита сад, него да се решење овога питања одложи за доцнпје, докле дело не нрегледа и г. Станојевић и свој писмени реФерат о њему не поднесе. С овим је свршен овај састанак.

ВАНРЕДНИ САОТАНАК 537-ми 25 јула 1892. године, у Београду. Били су : иредседник, Ст. Марковић ; редовни чланови : Ст. Ловчевић, др. М!. Јовановић-Батут, Ђ. Козарац, Ж. Поповић; ванредни чланови: Ђ. Станојевић, Свет. Никетић, Ст. Бајаловић, С. Антоновић, Љуб. Јовановић и Дим. Ј. Путниковић. Пословођ Мил. Марковић. I. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених нослова, од 25. овог месеца, ПБр. 8163, којпм се шаљу Савсту на оцену акти но кривици