Prosvetni glasnik

23

г. Милутпна Пантелића, учитеља школе бељенске, и г-ђице Милеве Миљковпћеве, учитељице у Бељену, и пита се Савет за нњење: могу ли поменути наставници, према кривици у актима изложеној, остати и даље у учитељској служби. Савет је у својој седници нрочнтао све акте ио кривици иоменутих наставника, и пошто се довољно упознао с делом, које му је на оцену упућено, приступио је гласању. Како су се сви члановп Савета сложили у томе, да је кривица г. Милутнна Пантелпћа такве природе, да неминовно повлачи отпуст из службе, то је гласано о томе, да лн да се г. Пантелпћ отпусти по тачки д) илп по тачки ђ) чл. 63. закона о основним школама, и Са 8 противу 8 гласа одлучено је: да, се г. Милутин Пантелић, учптељ осн. школе у Бељену, отпусти пз учитељске службе без губитка стечених у служби права, ако би се у службу опет повратио. Што се тиче кривице г-ђице Милеве Миљковићеве, учитељице, Савет је са 7 противу 4 гласа, одлучио: да кривица г-ђице Миљковићеве није таква ни толика, да би је требало казнити отпустом из службе. С овим је свршен овај састанак.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК 538-ми 14. августа 1892. године у Ееограду. Били су: аредседник, Стојан Марковић; ]зедовни чланови: Ђ. Козарад, др. Ник. Ј. Петровић; ва нредни чланови: Ђ. Станојевић, Свет. Никодић, Ст. Бајаловић, Л. Лазаревић, С. Антоновић, Љуб. Јовановић, Н. Стевановић, Дим. Ј. Путниковић и Ст. Ј. Николић. Пословођ Мил. МарковићI. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова, од 13 овог месеца, ПБр. 8930, којим се на основу тачке 10. тестамента пок. Вићентија владике, позива Савет да да своје мњеље о подизању нове куће на имању пок. владике. По саслушању г. г. Свет. Ј. Никетића и С. П. Бајаловића, чланова Савета, који су ово питање проучили, Савет је одлучио: да се према тестаменту пок. владкке може подићи нова кућа на празноме земљишту с тим, да се при подизању ове куће има поступити у свему онако, како се постуиа при подизању јавних грађевина. II. Прочитана су писма г. министра просвете и црквених послова, од прошлог месеца, ПБр. 6560, 7190, 8166, 8294, 8295 и 8480, којима се пита Савет за мњење о квалиФикацпји г. г. Милоја М.

Басића, Владимира Ј. Радојевића, Владимира Радивојевића, Јована Ђорђевића, Миленка Вукићевпћа и Михаила С. Јовановића, који су свршилн псгоријско -Филолошки одсек философског Факултета Велике Школе. Савет је прегледао молбе п сведоџбе ових кандидата, па је нашао: да сви они имају прописне квалиФикације за предаваче у средњим школама, и то за предмете историјско -Филолошке групе. III. Прочитана су два писма г. министра просвеге и цркв. послова, од прошлог месеца ПБр. 7709 п 8150, којим се пита Савет за мишљење о квалиФикацији г. г. Александра Крстића и Гргура Ј. Вујпћа, којн су свршили природно-математичкп одсек фплософског Факултета Велике Школе. Савет је прегледао молбе и сведоџбе ових кандидата, па је нашао: да обојица имају прописне квалпФикације за предаваче у средњим школама, 1! то за предмете природно-математичке групе. IV. Прочитано је писмо г. министра просвете и цркв. послова, од 12. јуна ове године, ПВр. 6081, којим се пита Савет за мишљење о квалиФикацијп г. др-а М. В. Николпћа, који је положио докторат из Хемије на философском Факултету берлинског универзитета. Савет је прегледао молбу и сведоџбу молитељеву, па је нашао: да г. др. Николпћ има прописне квалиФпкације за предавача Хемије. V. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова, од 4. пр. месеца, ПБр. 6880, којпм се пита Савет за мишљење о квалнфикацпји г. Станка Георгијевпћа, свршеног правника, који моли за место учитеља језика у средњим школама. Пошто се из сведоџбе молитељеве видн да је учио правне науке, то Савет нпје могао доћп до уверења да он може имати потребне квалпФНкације за учитеља језика у средњим школама. С овим је свршен овај састанак. САСТАНАК 539-ти 2. сеатсмбра 1892. год., у Београду. Били су : аредседник, Стојан Марковић; редовни ч.ганови: др. Мил. Јовановић-Батут, Љуб. Ковачевић, др. В. Бакић, Ђ. Милијашевић; ванредни чланови: Ж. Милосављевић, Та. Станојевић, Свет. Ј. Никетић, Ј. Миодраговић, Н. Стевановић, Дим. Ј. Путниковић и Ст. Ј. Николић. Пословођ Мил. Марковић.