Prosvetni glasnik

210

РАДЊА ГЛАВНОГА ПРОСВЕТНОГ САВЕТЛ

Савет је прегдедао сведоџбу овога кандидата, па је нашао: да г. Петровић, којп је свршпо природво-математнчки одсек философског Факудтета Ведике Шкоде, има прописану квадификацију за предавача у средњим шкодама и то за природноматематичке науке. IV. Прочитаио је ппсмо г. мпнпстра просвете п дрквених иосдова, од 5. овог месеца, ПВр. 15.953, којим се шаљу савету на оцену модба и документи г. Мпдана Касумовића, књпжевника, који моди за место учитеља језика у средњпм шкодама. Савет је прегдедао модбу п документе модитељеве, па је нашао: да г. Еасумовић пма проппсне квадиФикације за учптеља иемачког језпка у средњпм шкодаиа. V. Прочитано је ппсмо г. минисгра просвете и црквенпх посдова, од 14. овог месеца, ПБр. 16.776, којим се шаље савету па ирегдед и оцепу новп наставнп пдан за гимназије. Посде начедног говора о овоме питању, савет је оддучио: да се пзбере једна комиспја, која ће ироучитп цео досадашњн рад министарства просвете и проФесорских кодегпја по овоме пптању, и упоредпти тај рад с поднесеиим пданом, па о свему поднети нзвештај савету. На основу овог извештаја водиће се даља дебата у савету. У комисију су пзабрапи г.г. Др. Ник. Ј. Петровпћ, Стевап Давидовић и Љуб. Стојановпћ. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 561-ви 5. Јануара 1893. год. у Београду Били су: иредседник, Стојан Марковић; редовни чланови: Јеврем А. Илић., др. Јован Туроман, др. Мил. Јовановић — Ватут, архимпндрит Инокентије, др. В. Вакић, др. Ник. Ј. Петровић и Стеван Давидовић. Пословођ, Мил. Марковић. I. Прочитано је писмо министарства просвете и црквених послова, од 29. ир. месеца, ПБр. 18.967, којим се извештава савет да је усдед смртп Јована Бошковпћа, миннстра просвете ц црквеипх посдова, иостављеп указом г. г. Краљевских Намеснпка од 26. пр. месеца, за заступнпка мнннстра просвете п црквенпх послова, г. К. Алковпћ, мпнистар грађевина. II. Прочитано је ппсмо г. заступпика мианстра просвеге п црквенпх послова, г. иинистра грађе-

вина, од 29. пр. месеца, ПБр. 19.056, којим се пита Сачет за мншљење о квалиФпкацији г-ђице Лепосаве Бошковпћеве. свушене ученице псторнјскофилодошког одсека фидософског Факулгета Велике Школе. Савет је прегдедао сведоџбу модитељкину, и уверившп се да је она~свршила с одлпчнпм успехом исторпјско-фнлолошкп одсек философског ФакултетаВелике Школе, одлучио је: да г-ђпца Лепосава Бошковпћева има прописну квадпФикацију за предавача предмета исторпјско -Филолошке групе у средњим школама. Овом прилпком савет је пзјавио мишљење: да се жепски капдидатп, којн су свршпли Факудтег, могу употребпти само у женскпи шкодама, средњнм и стручнпм. III. Прочитано је писмо г. мпнистра просвете п црквеппх посдова, од 7. пр. месеца, ПВр. 17.086, којнм се шаље савету на оцепу модба г. Стеве Чутурпла, учптеља језика, који молн да му се на основу поднесених докумената уважп у године учитељске службе п оно време, које је провео као учитељ у српским школама ван гранпца Краљечине Србије. Савет је проучпо молбу п документе молптељеве, па је с погледом на § 4. закоиа о устројству гпмназпја, и чл. 57. закона о основнпм шкодама, једногласпо одлучио: да се г. Чутурилу, учитељу језика, могу, ирема поднесеним документима, уважитп све тражене годнпе службе, које је на странп провео. С овпм је свршеп овај састанак. ———->*«■ САСТАНАК 562-ги. 20 јануара 1893. год. у Бсограду. Б:јли су: иотиредседник савега, Јеврем А. Илић; рсдовни чланови: др. Јов. Туроман, др. Мил. Јовановић-Батут, архимандрит Инокентије, др. В. Вакић, др. Ник. Ј. Петровић, др. Никола Николић и Стеван Давидовић Пословођ, Мил. Марковић, I. Прочптан је н примљен записнпк прошлога састанка. II. Прочптано је ппсмо г. мпнистра просвете и цркв. посдова, од 5. овог месеца, ПБр. 133., којпм се извештава савет да је указом г. г. Краљевских Намеснпка, од 4. овог месеца, постављен за мпнпстра просвете п црквеннх послова г. Јовап Ђорђевић, проФесор Велике Школе.