Prosvetni glasnik

320

пројекте проучи и подиесе му своје мишљење о преуређењу реалака. Савет је одлучио : да се оба пројекта прво упуте па оцену једноЈ стручиој компсијп, у коју су изабрани г. г. Јован Жујовић и Милан Капетановпћ, проФесорп Вел. Школе, и Стеван Давидовић, проФесор реадке. С овим је свршеи оиај састанак.

САСТАНАК 564-ти 10. фсбруара 1893. год. у Београду Би.ш су: иредседник Стојан Марковић ; редовни чланови: Јеврем А. Илић, др. Јован Туроман, др. Мил. Јованозић — Ватут, а рхимпндрит Инокентије и Дим. Јоеић. Пословођ, Мил. Марковић. I. Прочитан је и примљен записник прошдога састанка II. ГГрочптано је писмо г. министра просвете и дркв. посдова, од 10. овог месеца, ПБр. 2034, којим се извештава Савет, да су указом г. г. Краљевских Намесника постављени за редовне чданове савета г. г. Јеврем А. Идић, проФесор Богосдовије, и Дим, Јосић, управитељ београдске учитељске шкоде. III. Прочитано је писмо г. министра просвете и цркв. посдова, од 4. овог месеца, ПБр. 1615, којгш се шаљу Савету на оцену књиге „Земљоппс Краљеввне Србије, са животописима итд", и „Историја Срба за основне шкоде", од г. Мид. С. Убавкића, учптеља. Савет је одлучио: да се за прегдед и оцену „Земљописа" умоде пређашњи реФеренти, г. г. Сава Антоновић и Урош Бдагојевић, а за прегдедање „Историје Срба", да се умоди г. Стеван Сремац, проФесор. IV. Прочитано је писмо г. министра просвете и цркв. посдова, од 3. овог месеца, ПБр. 1440, којим се шаље Савету на увиђај „Буквар за српске народне шкоде", од г. Паје Дамјановића, учитеља у Ст. Бечеју. Савет је оддучио: да се умоли г. Дим. Јосић да прегдеда овај рукопис и да о њему каже своје мишљење Савету.

V.

Прочитано је писмо г. министра просвете и цркв. посдова, од 9. овог месеца, ПБр. 1822, којим се шаље Савету на оцену дедо „Књпжевни радови НићпФора Дучића, архпмандрита, књпга 3 , с придогом једне карте", и пита се Савет за мишљење: може ли се ово дедо по понуди пишчевој откупити, п за коју би се сврху могдо употребити. Како су и ранији радови г. Дучића откупљени за књижнице средњих школа, н како је ова трећа књига садржином својом најподесипја, то је Савет одлучио: да се ово дело може откуппти и употребити за књпжнице и за поклањање ученпцима. VI. Прочитано је писмо г. мпнистра просвеге и цркв. послова, од 3. овог месеца, ПБр. 1426, којим се шаље Савету на прегдед и оцену рукопис „Зоологија за ниже разреде средњих школа", од г. Љуб. Давидовића, нроФ. крушевачке гимназије. Савет је одлучио: да се одложи оцењивање овога дела, докле се у Савету начедно не реши питање о писању уџбеника за средње шкоде, и о прегледању и оцењивању садашњих уџбеника. VII. Прочитано је иисмо г. министра просвете и цркв. послова, од 6. овог месеца, ПБр. 1540, којим се шаље Савету на оцену молба г. Пег. М. Никетића, учитеља, који моли да се његов дечији дист „Ђаче* препоручи свима шкодскпм општинама, те да се ове па њега претплате п то за сваки разред по један примерак. Савет јс оддучио: да се може иреноручитп свима школама држање овога јединога дечијега диста у нас. VIII. Прочатано је писмо г. мииистра просвете п цркв. посдова, од 5. новеибра пр. године, ПБр. 15.213, којпм се шаље Савету по ново на оцену „Француска Читанка од Идеца", коју је израдио г. Јован Несторовић, проФесор. Пошто је ово дело један пут било пред Главним Просветним Саветом, то је оддучено: да се о њему за сада не доноси никаква дефинигивна одлука, докле се у начеду не реши интање о уџбеницима у средњим шкодама. I IX. Прочитано је писмо г. министра просвете и цркв. иосдова, од 7. новембра пр. године, ПБр. 16.141, којим се шаље Савету на оцену Дело у