Prosvetni glasnik

872

служвени део

шава посао при заиисивању аката у дедоводном иротокоду. ПБр. 8644 23. јуна 18' ј З . год. У Београду. Лредседник Мгшистарског Оавета, министар ирисвете и црквеншх кослова, Д -р Д окић с. р.

Директорима ОБИЈу виших гимназија и реалака. Често се дешава да ми се ученицн старијнх разреда гимназија и реалака обраћају с модбама да ноновне п накнадпе испите из предмета пз којих су на годншњпм испитима палп пли пх из оправданпх узрока нису могди на време подагати — полажу првих дана друге половине месеца августа, како би још за времена стигди са својпм пријавама за Војну Академпју. Да бпх отклонпо издишну преписку поводом оваких молаба а уједно помогао молитељима ове врсте, нашао сам за потребно наредитн да од сада поновне и накнадне исппте ученпка виших разреда поверене Вам школе предузимате одмах нрвих данановешколске године. Ви ћете ову моју наредбу у своје време објавити ученицпма, којпх се тиче, и од сада тачпо по њој ноступати. ПБр. 8578. 25. јуна 1893. год. у Београду. Председник Министсорског Савета. министар иросвете и црквених иослова, Д-р Докитх с. р.

Старешинама свију средвих школа. Придиком овогодпшњих испита десио се у једној гимназији сдучај, да је у исшггном сппску једном ученику оцена, коју је иснптни председник већ забедежио, накнадно, по савету предметног наставиика, исправљена, и то, у овом сдучају, на штету ученика, што је изазвало протест од стране оца његова.

Да се овакве неправидаости у будуће не би дешавале, палазим за потребно наредити: да се испитна оцена, која је већ једном записана у иснитном списку, никако не сме више мењати, и да се договор иди саветовање између нредметног наставннка и испптног председнпка, ако би бидо потребе за то, свагда учини пре него што се испитна оцена забедежи у сниску. Свако намерно мењање једном већ заведене оцене строго ћу казнити, јер оно често за собом повдачи за ученике рђаве последице па онда и тужбе и протесте од стране родитеља. Преноручујем Вам, да оиу моју наредбу саонпт/ге на потпис свима иодручнпм Вам наставницима ради знања п уирављања, и да се брижљиво старате да се она тачно н ирши. ПБр. 8787. 28. јуна 1893. год. у Београду. Председник Министарског Савета, министар иросвете и црквених иослова, Д -р Д окић с. р.

Кн-иге, препоручене за школоку употреоу. Минис1ровим расписима преноручене су ове књиге : а) као уџбеник за средње школе: 1. , Алгебра II део, за VI и VIIразред гимназија и реалака", од Ср. Ј Стојковића, и В. Димића, 29. апр. 1893. год., ПБр. 5704. б) за каииснице основ. школа : 1. „Васиитне казне и награде ", од Стев. М. Окановића, учитеља, иод 14. јуна ове год., ПВр. 7689. 2. Ђ Мали воЛар", од Стев. М. Димитријевића, ђакона, расписом од 19. јуна ове год., ПБр. 8240. 3. Школска башта, њена корист и уређ< ње> израдио Петар Стојадиновић — под 10. јуда ове год., ПБр. 10140. 4. Женидба Сењанин-Тадије, по казивању Црнога Пера исписао и издао Мид Обрадовић — нод 10. јуда ове год,, ПБр. 10124.