Prosvetni glasnik

15*

СЛ .УЖБЕНИ ДЕО

у пиротском округу : за учит. I. и II. р. муш шк. у Белој Палаеци, Петар М. СтојановиА, учит. У. разр. муш. шк. у Пироту, на Пазару, 10. Фебр. о. г., по потреби; у подринском округу : за учит. II., III. и IV. разр. у Доњ. Трешњици, Еоста БожовиК, учит. осн. шк. у Причиновићу, окр. подринског, 31. јан. 0. г., по потребн ; у подунавском округу : за учит. осн. шк. у Вранићу, Милева Новичићка, учит. I. и II. р. у Баричу, окр. подунавског, 1. Фебр. о. г., по потребп: — за учпт. I. и II. р. у Лугавчини, Станка ПротиКка, учит. I. п II. р. у Мплутовцу, окр. моравског, 14. Фебр. о. год., по молби; — за учит. осн. шк. у Белом Потоку, Милан КосановиИ, уч. 1. н II. р. у Лугавчини, окр. подунавског, 14. Фебр. ове год., по потреби; — за учит. осн. школе у Амернћу, Радивоје ЕовачевиК, учит. осн. школе у М. Мокром Лугт, окр. иодунавског, 18. Фебр. ове год., по молби ; — за учит. осн. шк. у Прпдворици, Драгутин АрнаутовиК, учит. осн. школе на Савинцу, окр. рудничког, 19. Фебр, о. г., по молби: у пожаревачком округу : за учит- 4. од. I. р. муш. шк. у Пожаревцу, Алекса Димитирјевип, учит. осн. школе у Друговцу, окр. пожарев., 23. Фебр. о. г., по молби ; у рудничком округу: за учит. осн. шк. у Прилипцу, Милун ЈанковиК, учит. осн школе у Адранима, окр. рудн., 7. Фебр. ове г., по молби; — за учит. I. р. у Врдилама, Еоста Ј. СиасојевиК, учит. III. и IV. р. у Брусници, окр. рудничког, 10. Фебр. ове год., по молби ; — за учит. III. р. у Брусници, Василија АрнацтовиКка, учит. I. р. у Врдилама, окр. рудничког, 10. Фебр. ове г., по молби; — за учит. осн. шк. на Савинцу, Сретен ЈанковиК, учит. осн. шк. у Прндворици, окр. подунавског, 19. Фебр. о. г., по молби ; у ужичком округу : за учит. IV. разр. муш. шк. у Бајиној Башти, Стеван Ћмрковић, учит. II., III. и IV. р. у Бајевцу, окр. ваљевског, 10. Фебр. о. г., по молби.

Разрешења Претписом министровим разрешени су : Тома СоколовиЛ, управитељ основн. школа у Врању, 12. Фебр., и Владимир МарковиИ, управитељ оси. школе у Драчи, окр. крагујевачког, 16. Фебр. о. г.; —■ Љубица МиКиКка, учит. V. и VI. р. жен. школе у Обреновцу, окр. ваљев., 8. Фебр. о. г., по молби; — Драгиња МилкиАева, учит. I.

р. осн. шк. у Друговцу, окр. подунав., 18. Фебр. о. г., на основу чл. 54. зак. о осн. школама.

Стављени су т пенсију : Даринка Адамови&ка, учит. 1. од. I. р. жен. шк. у Ваљеву, 18. Фебр. о. г.; — Илија АнђелковиЛ, учит. осн. шк. у Даросавн, окр. подунавског, 24. Фебр. о. г.

У М Р Л И С У : МилиИ СимовиИ, учитељ осн. шк. у Витовници, окр. пожарев., 13. Фебр. ове год.; — Атанасије ПетровиЛ, учитељ у пенсији, 13. Фебр. ове год.; — Михаило П. МиловановиК, учитељ у Каменици, окр подринског, 21. Фебр. о. г.; — Ангелина ЈовановиКка, учит. у Сечој Реци, окр. ужичк., 20. Фебр. ове год.

РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА Р А С П И С којим ое отарешинама средњих школа упу$ују „Правила о раопореду наставних предмета на дане и часове у средњим школама". Из распореда предмета на часове, што их проФесорски савети граде почетком сваке школске године и шаљу минпстарству на одобрење, види се да се у грађењу распореда многе проФесорске колегије не придржавају оних наставних обзира, о којима треба водити рачуна, те да би ти распореди испали што бољи и подеснији за успешни рад и напредак ученички. Истина да се у овоме послу не могу утврдити стална и непроменљива правила, на основт којих би се распоредп предмета на дане и часове морали пзвршити; али су ипак и наука и школска практика указали на нека начела, која треба иматп на уму при распоређивању предмета и која би имала послужити као основица за идеални расиоред, коме ваља тежити. Па да би бар од сада и у овом посду бидо што више јединства и једнолпкости у нашим средњим шкодама, нашао сам за иотребно да пропишем Правила о грађењу расиореда на дане и часове у средњим школама, која Вам се шаљу у придогу под •/. и на која ћете се, заједно с проФесорским саветом поверене Вам шкоде, обазирати при будућем недељном распоређивању предмета.